genel

Çocuklarda sık görülüyor, bulaşıcılığı çok yüksek: El, ayak, ağız hastalığı..

Abone Ol

Hava sıcaklığı değişimleri, çocukların park, bahçe gibi alanlarda diğer çocuklarla daha fazla bir arada olması, ortak havuz kullanımı, kreş-okul gibi kalabalık ortamlarda bulunma gibi faktörler sadece Kovid-19'a değil, farklı bulaşıcı hastalıklara da davetiye çıkarabiliyor. Bu hastalıklardan biri de yaz ve sonbahar mevsiminde çocuklarda hastaneye en sık başvurma sebeplerinden olan el, ayak, ağız hastalığı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Deniz, 10 yaş altındaki çocuklarda en sık görülen hastalıkla ilgili ailelere önemli bilgiler verdi. El, ayak, ağız hastalığı, enterovirüslerden coxsacki virüsünün yol açtığı, yaz ve sonbahar mevsimlerinde salgın haline gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık, 2 – 3 gün süren yüksek ateş ile başlar. Devamında ise ağız içinde ve yumuşak damakta aftöz lezyonlar belirir. Ateşin düşmeye başlaması ile döküntüler ağız çevresinde, el ve ayak tabanlarında, bez bölgesinde kırmızı döküntüler şeklinde kendini gösterir.

Hastalık genellikle ağır değil ancak çok bulaşıcı El, ayak, ağız hastalığı genellikle yazın havuz mevsiminde başlar ve görülme sıklığı sonbahara kadar devam eder. Yazın havuz mevsiminde başlamasının sebebi ise virüs türünün bağırsak virüsü olmasıdır. Havuzda idrar ve gaita kaçırma nedeniyle mikrop yayılabilir, havuz sularının yutulması gibi sebeplerle çocuklar enfekte olabilir.

Enfekte olan çocuk ise damlacık yolu ile diğer çocuklara bulaştırır. İçeceklerin çocuklar arasında ortak tüketilmesi, oyuncak paylaşımı gibi faktörler de hastalığın yayılımını kolaylaştırıyor.

El, ayak, ağız hastalığının kuluçka süresinin birkaç gün olduğunu belirten Uzm.Dr. Figen Deniz, hastalık için henüz geliştirilmiş bir aşı olmadığından ailelere, çocuklarını hastalıktan koruma konusunda büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.

Uzm.Dr. Figen Deniz “Çocuğunuzu hastalıktan korumanın en önemli yolu temizlik ve çocuğunuzun diğer çocuklarla temasını azaltmaktır" diyerek şu önerilerde bulundu: -Eller özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra yemek hazırlamadan veya yemekten önce mutlaka su ve sabunla yıkanmalı. -Oyuncaklar da dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin hijyenine dikkat edilmeli. -Tabak, bardak, çatal, kaşık, havlu gibi eşyaların ortak kullanımından kaçınılmalı. -Günübirlik havuz kullanımından kaçınılmalı, hijyen konusunda emin olunmayan havuzlara girmemeye özel gösterilmeli. -Çocuklara ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırılmalı.

Bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat! Hastalığın seyrini değiştiriyor Her sağlık sorununda olduğu gibi el, ayak ve ağız hastalığında da bilinçsiz ilaç kullanımının önemli yan etkileri olabileceğini belirten Uzm.Dr. Figen Deniz, hastalığın tedavi yöntemleri hakkında ise “El, ayak ve ağız hastalığı, viral bir hastalık olduğu için antibiyotik vermeden semptomatik tedavi yapılır. Boğazdaki aftlar özellikle bebeklerde ağrı ve iştahsızlığa sebep olabiliyor.

Böyle durumlarda ağız içi aftlara yönelik ilaç verilir. Ciltteki döküntüler ise genellikle kaşıntılı değil, batma şeklindedir.

Bu batma hissi çocuklarda huzursuzluğa neden olduğundan tedavi edici cilt losyonları ile rahatsızlık hissi gideriliyor” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.