genel

Ciğer otu nedir? Ciğer otu faydaları nelerdir? Ciğer otu nasıl kullanılır? .

Abone Ol

CİĞER OTU NEDİR? Otsu özellikte olan ciğer otu, dağ lalesi ismi ile de bilinmektedir. Gölgelik alanlarda verimli bir şekilde yetişebilen ciğer otunun zehirli türleri de bulunmaktadır. Bu sebeple hastalıkların tedavisi için bu bitki mutlaka bilinçli olarak kullanılmalıdır. Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra boğaz iltihaplanmalarının iyileşmesinde oldukça etkilidir. A ve C vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. .

Asya ve Avrupa'nın ılıman toprakları ciğer otunun kendiliğinden yetişmesi için ideal topraklardır. Islak ve nemli kayalıkları seven bu bitki oldukça geniş bir alan üzerinde yetişmektedir. Ülkemizde sadece Akdeniz ikliminin etkili olduğu kesimlerde görülmektedir. Doğal alanında yetişmesinin yanı sıra, süs bitkisi olarak ya da faydalı bir bitki yetiştirmek isteyenlerin bahçe ve tarlalarında zorlanmadan yetiştirebilecekleri bir bitkidir. Büyük ağaç gölgeliklerinin altına ekilmesi verim açısından bereketli sonuç almayı sağlar. Kök kısımlarından ya da tohumundan yapılan yetiştiriciliği çok fazla emek ve zahmet gerektirmeyen bir uğraştır. Bahçesinde ya da tarlasında uygun alanı olanların düşünmeden yetiştirebilecekleri ciğer otu, evlerinde sağlık için etkili bir şifa kaynağı bulundurmalarını sağlayacaktır. .

CİĞER OTUNUN FAYDALARI NELERDİR? Kendisi, çok eski zamanlardan bu yana öksürük tedavisinde kullanılıyor. Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğü hızlıca kestiği söyleniyor. Aynı şekilde göğsün yumuşamasını sağlıyor. Bu etkileri sayesinde boğaz ağrılarının da hızla iyileşmesine destek oluyor. Akciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor, verem gibi var olan akciğer temelli rahatsızlıkların da iyileşme sürecine destek oluyor. Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan iltihaplı bölgelerin daha hızlı kurumasını ve iyileşmesini sağlıyor. Mide ve bağırsağın sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesine olanak tanıyor. Bu etkisi sayesinde hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sık sık yaşanan sorunlara çözüm olabiliyor. Bağırsakların çalışmasını desteklediği için kabızlık sorunu yaşayanlara yardımcı oluyor. Antiseptik özellikleri sayesinde mikrop öldürücü bir etki yaratıyor, açık yaraların daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde iyileşmelerine destek veriyor Son olarak ciğer otu, idrar söktürücü bir etki oluşturuyor. .

CİĞER OTU NASIL KULLANILIR? Ciğer otunun faydalarını öğrenince "Nasıl kullanabilirim?" diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Kendisi bir süs bitkisi de olduğu için çiçekçilerde bile karşınıza çıkabilir. Ancak faydalarından yararlanmak için ciğer otu almak istiyorsanız uğramanız gereken ilk adresler kesinlikle güvenilir aktarlar olmalı. Bunun dışında kullanıma hazır haldeki ciğer otunu doğal ürünler satan online satış siteleri üzerinden de temin edebilirsiniz. Sizin için araştırdığımız ciğer otu nasıl kullanılır haberimizin detayında... .

ÇAYINI DEMLEYEREK DE TÜKETİLİR Kurutulmuş ve tercihe göre ufalanıp paketlenmiş ciğer otunu temin ettikten sonra onu kullanabileceğiniz ilk yöntem tabii ki birçok bitkide olduğu gibi çayını demlemek olacak. Ciğer otu çayı tarifi kısaca şöyle: 1 su bardağı suyu kaynatın. Ardından kenara alıp içine 1 yemek kaşığı ciğer otu ilave edin ve bu şekilde 15-20 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından küçük bir süzgeçle süzdürün ve elde ettiğiniz çayı afiyetle tüketin. Dilerseniz içine bal ilave edebilir ya da biberiye gibi başka bitkilerle bir arada demleyerek etkisini artırabilirsiniz. Bu çayı günde 2-3 kez birer fincan olarak tüketebilirsiniz. .

BRONŞİTE İYİ GELİYOR! Hastalıkların doğal yoldan iyileşmesi amacıyla ciğer otu en etkili alternatiflerden biridir. Yarım litre suyun içerisine iki çorba kaşığı kurutulmuş ciğer otu katılır ve kaynamış suyun içinde yarım saat kadar bekletilir. Günde dört kez olmak üzere bir çay bardağı tüketmek bronşit ve nefes darlığı gibi birçok hastalığın sebep olduğu olumsuz etkilerin azalmasını sağlayacaktır. EGZAMAYA BİREBİR! Bitki çayı olarak tüketmenin yanı sıra egzama hastalığı için de yaralı bölgelerin yıkanması suretiyle kullanımı uygundur. Kokusu çok fazla olmayan ciğer otunun tadı hafif buruktur. Ciğer otu ve diğer tüm bitki çayları taze olarak tüketilmeli, bir gün önceden yapılmış çaylar içilmemelidir. .