genel

Çarpıcı rapor yayımlandı! Çabalar boşuna mı? ‘Engellemiyor’

Abone Ol

Gelen son dakika haberlerine göre; dünyaya diz çöktüren corona virüs (covid-19) salgını için sıcak gelişmeler yaşanıyor. Ölümcül salgın için dünyanın her tarafından çarpıcı açıklamalar peş peşe geliyor. İşte corona virüste son gelişmeler...

Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC), yeni tip corona virüs (covid-19) salgının ardından Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin başvurduğu sınır kapatma uygulamasının virüsün yayılımının engellenmesine çok az katkı sağladığını bildirdi.

Stockholm merkezli ECDC'nin son yayımladığı raporda, sınır kapatma uygulamasının ciddi ekonomik sonuçları olduğuna dikkati çekilerken, "Mevcut veriler ikincil ekonomik ve toplumsal etkileri olan sınır kapatma uygulamasını tavsiye etmemize engel oluyor." ifadesine yer verildi.

Seyahatin virüsün yayılmasını kolaylaştırdığına dikkati çekilen raporda, aynı zamanda yolcuların önceden test edilmesi ya da vardıkları noktada ateşlerinin ölçülmesinin de çok etkili yöntemler olmadığı değerlendirildi.

Kişinin yolculuk sırasında virüsü kapabileceği belirtilen raporda, bazı Kovid-19 hastalarının ise ateş belirtisi göstermediği kaydedildi.

Raporda, "bağışıklık sertifikalarının" da ne kadar etkili olduğunun bilinmediği, bilimsel araştırmaların henüz Kovid-19'u atlatan kişinin tam bağışıklık kazanıp kazanmadığını net bir şekilde ortaya koymadığına dikkati çekildi.

Bu nedenle semptom gösteren kişilerin seyahat etmesinin engellenmesi gerektiği aktarılan raporda, karantina ve kişisel izolasyon uygulamalarına tüm ülkelerin kendi epidemiolojik durumuna göre karar vermesi gerektiği ifade edildi.

"Hassas gruplar seyahat etmemeli" Raporda, Kovid-19'un meydana getireceği ilave komplikasyonlar nedeniyle aralarında yaşlılar ve kronik hastalıkları olan kişilerin seyahat etmemesi tavsiye edildi.

Tüm ülkelerin seyahat sürecini kolaylaştırmak için yolcuları iyi ve açık bir şekilde bilgilendirmesinin önemli olduğuna işaret edilen raporda, yolcuların kişisel tedbir almasının da etkili olacağına işaret edildi.

Oxford Üniversitesi, covid-19 aşısını Afrikalılar üzerinde test etmeyi planlıyor Oxford Üniversitesinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirmeye çalıştığı aşının Afrika ülkelerinden Kenya’da da yetişkinler üzerinde deneneceği ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) uluslararası klinik deneyleri kayıt altında tuttuğu platformda detaylarını paylaştığı çalışmaya göre, Kenya’da 18 yaşından büyük 400 kişide yeni aşının koruma sağlayıp sağlamadığı test edilecek.

Kenya Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü (KEMRI) Welcome Trust Araştırma Programı’nın yerel ortağı olduğu çalışmanın yaklaşık 2 yıl sürmesi planlanıyor.

Sağlıklı bireylerin gönüllülük esasına uygun şekilde katılacağı aşı programına, sadece doktor, hemşire ve eczacı gibi sağlık çalışanlarının katılacak olması dikkati çekiyor.

Gönüllülerin, virüsün yayıldığı Kilifi ve Mombasa şehirlerinden seçileceği belirtiliyor.

Hükümetin, programa onay verip vermediği bilinmiyor Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, geçen ay, Kenyalıların aşı deneylerinde kobay olarak kullanılamayacağını açıklamıştı. Hükümetin, mevcut programa onay verip vermediği henüz bilinmiyor.

Oxford Üniversitesi, geçen ay insanlar üzerinde test etmeye başladığı aşının başarılı olması halinde üretim ve dağıtımı için ilaç devi AstraZeneca ile anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Kovid-19 hastaları dijital takibe alınacak Fransa Ulusal Meclisi, Kovid-19'la mücadele kapsamında hastaları ve onunla temasa geçen kişileri dijital takibe almayı amaçlayan akıllı telefon uygulamasının kullanımını onayladı. Oylamada 215 "hayır" ve 338 "evet" oyu kullanıldı.

"StopCovid" adlı uygulamayı hafta sonu itibarıyla isteyenlerin akıllı telefonlarına yükleyebileceği belirtildi.

İngiltere'de Kovid-19 takip sistemi devreye giriyor İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadeleye dönük temaslı takip sisteminin yarından itibaren devreye alınacağını bildirdi.

Düzenlediği basın toplantısında Hancock, salgınla mücadelenin yeni aşamasının en önemli ayağını oluşturacağını belirttiği temaslı takip sisteminin yarından itibaren devreye gireceğini söyledi.

Sistem kapsamında Kovid-19 testi pozitif çıkan kişilerle aynı evi paylaşan veya 2 metreden yakın bir mesafede 15 dakikadan fazla kalanlarla irtibat kurulacağını ve bunlardan kendilerini 14 gün süreyle eve kapatmalarının isteneceğini kaydetti.

Eve kapanmayla ilgili olarak bu aşamada bir yaptırım olmayacağını belirten Hancock, uygulamada aksamalar olması durumunda yaptırımların da gündeme geleceğini vurguladı.

Hancock, alınan kararla Kovid-19 semptomları gösteren herkesin artık yaş sınırı olmaksızın test yaptırabileceğini de kaydetti.

Hancock, temaslı takip sisteminin işlemesine bağlı olarak gelecek haftalardan itibaren genel sokağa çıkma kısıtlamalarının yerine, mahalli ve bireysel sokağa çıkma kısıtlamalarına gidileceği bilgisini verdi.

Haziranda iki aşamalı gevşeme İngiltere’de salgınla mücadeleye dönük kısıtlamaların esnetilmesi kapsamında 1 Haziran’dan itibaren ilkokulların ilk ve son sınıfları yeniden açılacak. Ayrıca açık hava pazarlarının faaliyetine izin verilecek.

Ülkede 15 Haziran’dan itibaren perakende dükkanlarının da sosyal mesafe ve hijyen şatlarını yerine getirmek koşuluyla açılması bekleniyor.

Öte yandan ülkeye yurt dışından geleceklere yönelik, 8 Haziran’dan itibaren 14 günlük karantina uygulamasına gidilecek.

İngiliz hükümeti temaslı takip sisteminde görev yapması için 25 bin kişiyi işe almıştı.

İlk gevşeme adımı mayısta atıldı Ülkede 23 Mart’ta başlayan kapsamlı sokağa çıkma kısıtlamalarında mayıs ayı başında kısmi gevşemeye gidilmiş, bu kapsamda halkın ev dışına çıkışındaki sayı ve süre limiti kaldırılmış, başta inşaat ve imalat olmak üzere bazı sektörlerde çalışanların iş başı yapmasına izin verilmişti.

Ülkede salgınla mücadele kapsamında mart sonundan itibaren marketler ve eczaneler dışındaki tüm iş yerleri kapatılmış, halkın da sadece biri temel ihtiyaç maddelerini satın almak, diğeri egzersiz amaçlı olmak üzere günde iki kez evden çıkmasına izin verilmişti.

İngiltere’de Kovid-19 ölümleri bugün 412 artışla 37 bin 460’a çıkmıştı. Ülkedeki toplam vaka sayısı da 2 bin 13 artarak 267 bin 240’a ulaşmıştı.