genel

Canan Karatay listeledi! Kışın hastalıklardan korunmak için mutlaka tüketmemiz gerekenler..

Prof. Dr. Canan Karatay kışın artan hastalıklardan korunmak için beslenme konusundaki tavsiyelerini listeledi. Karatay, özellikle boğaz ağrısı, öksürük, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların önüne geçmek için bu besinlerin mutlaka tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Abone Ol

Karatay'ın önerdiği besinlerin başında lahana var. C vitamini deposu olan lahana, hastalıklardan korunmak için bol bol tüketebileceğimiz kış sebzelerinin başında geliyor. Mineral yoğunluğu oldukça fazla, tam bir lif kaynağı olan bu sebze üstelik düşük kalorili. Bu sayede hem diyet planlarına dahil edilebilir hem de hastalıkların giderilmesine yardımcı olacaktır.

Özellikle turşu olarak tüketmenin faydalarını anlatan Karatay, "Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler" dedi.

Canan Karatay'ın özellikle tavsiye ettiği besinler arasına kemik suyu da bulunuyor. Kolajen ve kalsiyum açısından zengin olan kemik suyu çorbası, tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kemik suyuyla da doğal yoldan kolajen alabiliceğimizi hatırlatan Karatay, "Kasaptan kemik alıp onu 3-6 saat arası kaynatıp suyu içilebilir. Biz yaz kış her sabah kemik suyu içeriz. Bir kupa dolusu kemik suyuna yarım limon sıkarız. Bir çay kaşığı da kristal kaya tuzu koyarız. Her sabah kahvaltıdan önce onu içeriz. Bu içecek, vücudun hastalıklara karşı direncini, kemikleri, kasları, kas bağlarını güçlendiriyor. Hormonları rahatlatıyor." dedi.

İçerisindeki kolajen sayesinde vücudun karşılaması gereken kolajen miktarını kemik suyu çorbasından alabilirsiniz. Ayrıca yşlanma karşıtı özellikleri olan kolajen, cildin yaşlanmasını yavaşlatır.

Canan Karatay, "Doğal sirke virüsleri, mikropları, parazitleri, bitleri ve bütün toksinleri öldürür. Vücudu alkali etkisi vardır. Ama ev sirkesi olacak. Yoksa 45-60 günde sirke olmaz. Hanımların biraz beklemesi lazım. Para vermeyin, evde kendi sirkenizi yapın." dedi. Kitaplarında sirkenin öneminden ve sirke tariflerinden bahsettiğini de ekledi.

Karatay kitabında sirkenin faydalarından şöyle bahsetmişti "Doğal fermantasyon elma sirkesi ile gargara hayat kurtarır. Bütün gargaralar gibi hazırlanması kolay, maliyeti ucuz ve uygulanması basittir. Elma ve üzüm sirkelerinin virüsleri ve bakterileri öldürdüğü bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Grip enfeksiyonlarında görülen ağız-boğaz kuruluğu ve yanmalarını, gıcık gibi kuru öksürük şikâyetlerini sirkeli suyla gargara yaparak, ağzımızı çalkalayarak gidermek mümkün."

Bu kış da öncelik vermeniz gereken sebzeler arasında soğan ve sarımsak bulunuyor. Her ikisindeki etkili antibiyotik etkisi, hastalıkları iyileştirmek için harika bir ilaç olacağı anlamına geliyor. Karatay, özellikle soğanın yağda kavrularak pişirilmemesi gerektiğini, vitamin ve minerallerin öldürülmemesi gerektiği vurguluyor.

Son olarak Karatay'ın tavsiye ettiği yiyeceklerden biri de Kelle para... "Kelle paça en doğal kolajendir, mineral doludur, kemiğin tüm mineralleri ona geçer. Ben ‘kelle paça’ dediğim zaman insanlar benimle alay ediyor. Etsinler ne yapalım..."