genel

Bu yiyecekleri sakın derin dondurucuya koymayın!

Abone Ol

Dondurulmuş meyve ve sebzeler derin dondurucuda saklanarak tazeliğini koruması istenir ve bu sağlıklı bir yöntemdir, herhangi bir zarar da vermez. Ancak derin dondurucuya koyulmaması gereken bazı gıdalar var. İşte o gıdalar!

Mayonez-Ketçap Derin dondurucunuzda bir kavanoz mayonez saklamayı düşünmemiş olsanız bile, mayonezli bir salatayı dondurmak aklınıza gelmiş olabilir. Bunu sakın yapmayın. Mayonez çözündüğünde ayrılır ve yağlı bir hale gelir. Marketlerde satılan ketçapın ömrü oldukça uzundur, İki yıla kadar süreleri vardır. Maalesef, ketçapınızı bu sürenin ötesinde tutmanız gerekiyorsa, dışarı çıkıp yeni bir şişe satın almanız gerekecek. Ketçap donduktan sonra jöle benzeri bir kıvama gelinceye kadar çözülür ve tadı ile dokusunu kaybeder.

Kahve Kahve sever biriyseniz ve elinize geçen fantastik kahveleri derin dondurucuda saklamaya karar verdiyseniz hemen buna son verin. Çünkü derin dondurucuda saklanan kahvelerin tadı değişiyor. Ayrıca derin dondurucudaki nem seviyeleri kapağını her açıp ve kapattığınızda değişiyor ve kahvelerin yapısını, aromasını ve tadını etkileyerek değiştiriyor. Kahve çekirdekleri gözeneklidir ve derin dondurucuda saklanan diğer gıdaların lezzetlerini emmeye başlarlar.

Avokado Avokadoların dondurulmasıyla ilgili görüş ayrılıkları var. Bir grup parçalanmadan dondurulabileceğini, bir grup dondurmak için püre haline getirmek gerektiğini düşünüyor. Ancak besin uzmanlarına göre avokado kesinlikle dondurulmaması gereken yiyecekler listesinde. Çünkü dondurma ipeksi dokuya sahip olan bu egzotik meyve için yapısını bozucu etki gösteriyor. Üstelik lezzetini de bozuyor.

Pişmiş makarna Makarnaları bolca haşladınız bir başka akşam için hazır olsun diye dondurucuya koyduysanız hemen onu çöpe atın. Pişmiş makarna dondurulduktan sonra tam bir zehir deposuna dönüşüyor.

Kızarmış Yiyecekler Bir partiden kalan kızartılmış yiyecekleriniz varsa, en iyisi bunları buzdolabına koymaktır.Ancak bir daha uzun süre yemeği düşünmüyorsanız buzluğa değil çöpe atın. Kızartılarak zaten zararlı hale gelen yiyeceklerin dondurulup yeniden ısıtılması kanserojen etkiyi kat be kat arttırır.

Salatalık Pek çok sebze çok iyi donuyor olsa da, salatalık, yüksek su içeriği nedeniyle dondurucunuzun serin derinliklerine hiç de uygun bir yiyecek değildir. Kereviz, marul, kabak ve lahana gibi diğer sebzeler dondurucuya dayanabilir. Ayrıca muzlar da dondurulabilir ve smoothielerde kullanmak için şahane bir hal alabilirler.

Süt Çok fazla sütünüz varsa, dondurucudaki fazlalığı dondurmak mantıklı bir çözüm gibi gözükür. Ancak eritildiğinde çoğunlukla topaklanan bozulmuş bir yapıya dönüşürler. Sağlığınız için zararlı olmada da görüntü olarak topaklanmış sütü kullanmak çok da iyi bir fikir olmayabilir.

Yumuşak Peynirler Krem peynirler, süzme peynirler gibi yumuşak dokulu peynirleri derin dondurucuda muhafaza etmeyin. Çünkü çözüldüklerinde suyunu bırakan korkunç bir hal alırlar. Bunun yerine çedar gibi daha sert peynirleri derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Et, tavuk ve deniz ürünleri Et, tavuk ve deniz ürünlerinin tamamı dondurulabilir. Hatta onların sağlıklı saklanmasının tek yolu bu denilebilir. Ancak bir şartla. Eğer daha önce dondurulmuş ve çözülmüş bir et ürününe sahipseniz asla yeniden dondurucuya koymayın. Bu sizi zehirleyebilir.