genel

BROKOLİNİN FAYDALARI NELERDİR ?

Abone Ol

Brokoli, lahanagiller familyasından küçük, yeşil renkte, yumrular halinde ve çiçeksi görünümü olan bir sebzedir. Brokoli büyük çiçek başlarına sahiptir, bir ağacın yapısı gibi kalın, yenilebilir dışarıya doğru dallanan, genellikle yeşil renkli olan ve sapları çiçek başlarının kitle yaprakları ile çevrilen bir tür sebzedir. Brokoli benzeyen karnıbahar da aynı türün farklı bir çeşididir ve akdeniz iklimi ya da benzeri iklimlerde yetiştirilebilir. İlk olarak İtalya’da ortaya çıkmış olması nedeniyle bu sebze İtalya ile özdeşleşmiştir. Brokolinin dünya üzerinde tanınması ve yayılması 1900’lü yıllarda olmuştur. Günümüze gelindiği zaman brokoli her ne kadar en popüler sebzeler listesinde üst sıralarda yer almaktadır.

Brokolinin sindirime, kalp-damar sistemi ve bağışıklık sistemi yarar sağladığı, anti-iltihabik ve hatta kanser önleyici özelliklere sahip olduğu söylenmektedir. Ayrıca, brokolinin porsiyon başına yaklaşık 31 kalori ve sodyum düşüktür ve buna ek olarak yağsız bir sebzedir. Brokolinin etkileyici bir beslenme profili vardır. C vitamini çok yüksek, lif oranı yüksek ve potasyum, B 6 ve A vitaminleri bu sebzede mevcuttur. Brokoli ayrıca fitokimyasallar ve antioksidanlar ile doludur. Fitokimyasallar bitkilerde renk, koku ve tattan sorumlu kimyasal maddelerdir. Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsünde yapılmış olan araştırmalar sonucunda brokolinin çok sayıda sağlıklı yararları olduğunu gösterilmiştir.

Brokoli içerisinde çok fazla karoten barındıran, hem suyu hem de kendisi tüketilebilecek en iyi sebzelerden olduğu kabul edilmektedir. Brokoli salatası ya da yemeği yapılarak tüketilebileceği gibi haşlanarak suyu da tüketilir. Ayrıca Kükürt, potasyum ve selenyum ile bol diyet lifi ve B1 ile C vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin içermektedir.

1.Kanser Brokoli göğüs kanseri, rahim kanseri, prostat kanseri ve akciğer, kolon, karaciğer, böbrek gibi çeşitli iç organların kanseri ve bağırsak dahil olmak üzere birçok kanser türü için doğal bir ilaç olduğu kanıtlanabilir. Brokoli vücuttaki ekstra östrojeni kaldırdığı için özellikle meme kanseri ve rahim kanserine oldukça yarar sağlamaktadır. Brokoli glukorafaninin, diindolylmethane, beta-karoten, selenyum ve vitamin C, vitamin A ve vitamin E, çinko, potasyum ve aynı zamanda anti-kanser iyi olan bazı amino asitler gibi diğer besinler açısından oldukça güçlü anti-kanserojen bileşiklerini içerisinde barındırmaktadır.

2.Detoks C vitamini, sülfür ve bazı aminoasitlerin varlığı brokolinin çok iyi bir detoksifikasyona neden olmasını sağlamaktadır. Brokoli, toksinler ilgili bazı sorunlar için birebir yardımcıdır. Örneğin, kan temizleyicidir ve vücuttan ürik asit gibi serbest radikalleri uzak tutarak toksinlerin atılmasına yardımcı olur, kaşıntı, döküntü, gut, artrit, romatizma, böbrek taşı, egzama ve sertleşmesi gibi cilt hastalıkları içinde bir detoks etkisi yaratmaktadır. Fiber, C vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olan brokoli toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırmaktadır. Yüksek miktarda lif içermekte olan brokoli bağırsaklarda biriken yemek artıklarının temizlenmesine de etkin bir şekilde yardımı olurken Glucoraphanin, gluconasturtiian ve glucobrassicin bileşenleri ile karaciğer enzimlerini dengeleyerek karaciğer detoksu sağlamaktadır.

3.Cilt Bakımı Brokoli parlayan ve cildinizi genç tutmaya yarayan betakaroten ve C vitamin gibi uzman antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Bunların yanı sıra brokolinin diğer yardımcıları B vitamini, E vitamini (cilt dokularını canlandırılması sırasında cildinize ve saça parlaklık verir), A ve K vitaminleri, omega üç yağ asitleri, amino asitler ve folattır. Hepsi cildiniz için çok iyi yardımcıdır ve cildinizi sağlıklı ve parlak bırakır. Dahası brokolide önemli miktarlarda bulunan bitkisel besinler güneşe maruz kalmanın olumsuz etkilerini tersine çevirmektedir. Bu yüzden bu faydalı sebzeden bol yiyerek cildinize sağlıklı bir görünüm kazandırabilirsiniz. Brokoli cilt kanserine karşıda koruyucudur. Sürekli maruz kalınan güneş yanıkları cilt kanseri riskini artırmaktadır. Az öncede belirtiğimiz gibi, brokoli UV ışınlarına karşı koruma sağladığı gibi bu ışınlardan kaynaklanan kızarıklıkları giderir. Bu şekilde, önemli ölçüde cilt kanseri riski azaltmış olur.

4.Mide Brokoli lif bakımından oldukça zengindir ve lifler gıdadaki suyu tutar ve sağlıklı bağırsak hareketleri oluşturmaya yardımcı olur. Bu yüzden kabızlık ile hemen hemen tüm mide bozukluklarını tedavi edebilen birincil bir sebzedir. Brokolideki mevcut magnezyum ve vitaminler de, asitlik besinlerin uygun sindirimini ve emilimini kolaylaştırır ve iltihabı azaltarak mideyi yatıştırmaya yardımcı olur.

5.Kalp Brokoli önemli bir beta-karoten düzeyi, omega 3 yağ asitleri ve diğer vitaminler ile birlikte, çok yüksek bir lif oranına sahip olması nedeniyle bu besinlerle kötü kolesterolü azaltır ve kan basıncını düzenleyerek düzgün kalp ritmine sahip olmamıza yardımcı olur. Yapılmış olan çalışmalarla, eğer brokoli haşlanarak tüketilirse lif bileşenlerinin safra ile iyi kombine olduğu ve çok daha kolay salgılanarak verimli hale geldiğini gösterilmiştir. Böylelikle safra azaltılması kalp sağlığına yardımcı olan kolesterol düzeyleri üzerinde güçlü bir etki yaratmaktadır. Ayrıca, brokolide bulunan potasyum, kan damarlarındaki gerginliği gevşeterek temel organlarının kan akışını düzene sokmaya yardımcıdır.

6.Göz ve Katarakt Brokolide bulunan zeaksantin, beta-karoten, A, C ve E vitaminleri, fosfor ve B kompleksi göz sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca radyasyon ile gelen hasarı tamir etmesinin yanısıra bu maddeler, makula dejenerasyonu ve katarakta karşı gözleri korur. Gelen ışıkları emen retina, sağlıklı bir şekilde görevine devam edebilmesi için A vitaminine ihtiyaç duymaktadır. Brokoli ise zengin miktarda A vitamini içerdiğinden yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarından korur.

7.Tansiyon Krom brokolide bol miktarda bulunan önemli bir mineraldir. Böylelikle bu besin kan basıncının düzenlenmesinde, insülinin düzgün işlemesinde yardımcı olur ve kan şekerini düzenler. Tansiyonun yanısıra birçok kalp rahatsızlığından da insanları koruduğu söylenmektedir.

8.Bağışıklık Brokolide C vitamini, beta-karoten ve diğer vitaminler ve mineraller, özellikle selenyum, bakır, çinko, fosfor bulunmaktadır. Bu bileşikler bulunan güçlü derecede enfeksiyonlardan koruyabilir ve harika bağışıklık sistemi sağlayabilme özelliği vardır.