genel

Beyin fonksiyonlarını geliştiriyor, Alzheimer riskini azaltıyor! Vitamin, demir, çinko, kalsiyum, folik asit...

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, A, D, E ve B vitaminleri bakımından çok zengin! Yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içeriyor, kansızlığa iyi geliyor. Kemik ve dişlerin yapısını koruyor, güçlü bir kas ve iskelet yapısına sahip olmayı sağlıyor. Kalp hastalıklarından ve kanserden korunmaya yardım ediyor, hamile veya emziren kadınlar için günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor.

Abone Ol

Son yıllarda popüler hale gelen mavi yumurtanın faydalarına dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, “Doğal ortamda beslenen tavukların yumurtalarında başta Omega 3 olmak üzere birçok protein ve vitamin miktarı daha yüksektir. Bu anlamda mavi yumurta, bize doğal beslenen bir tavuğun habercisi olabilir. Yumurtanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirme, Alzheimer, kemik sağlığı, çocuklarda zekâ gelişimi gibi süreçlerde çok büyük faydası vardır” dedi. Peki mavi yumurtanın farkı nedir, faydaları nelerdir İşte detaylar...

Fitoterapi ve Akupunktur Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, ‘dünyanın en yüksek besin değerine sahip yumurtası’ olduğu iddia edilen mavi yumurtaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Koran, beslenme açısından tam bir protein kaynağı olan yumurtanın özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklediğini belirterek, “Özellikle Amerika bölgesinde yetiştirilen Ameraucana ve Araucanas cinsi tavuklardan elde edilen mavi yumurta, son yıllarda ülkemizde de üretilmeye başlandı. Bu tür tavuklardan mavi renkli yumurta çıkmasının ana nedeni yapılarında barındırdıkları biliveredin pigmentidir” diye konuştu.

OMEGA 3, PROTEİN VE VİTAMİNİ DAHA YÜKSEK Mavi yumurtanın besin değerinin oldukça yüksek olduğuna dikkati çeken Dr. Koran, “Tavuk yumurtası protein, A, E, K, D, B2, B6, B12 gibi vitaminler, kalsiyum, demir, fosfor, iyot, flor, sodyum, potasyum, klor, kükürt, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengindir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirme, Alzheimer, kemik sağlığı, çocuklarda zekâ gelişimi gibi süreçlerde çok büyük faydası olan bir besindir.

Ancak yumurtanın besin değerinin gücü yumurta renginden çok tavuğun beslenme kalitesiyle alakalıdır. Doğal ortamda kendi halinde beslenen tavukların yumurtalarında başta Omega 3 olmak üzere birçok protein ve vitamin miktarının daha fazla olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.

Ameraucana ve Araucanas cinsi tavuklar doğal yaşam alanlarında organik beslenerek yeteri kadar biliveredin pigmenti üretebilmektedir ve ancak bu şartlarda mavi yumurta yapabildikleri bilinmektedir. Bu anlamda mavi yumurta, bize doğal sağlıklı beslenen bir tavuğun habercisi olabilir” dedi.

MAVİ YUMURTA NEDİR? Mavi yumurta, kökeni Güney Amerika’da yer alan Şili’de olan Araucana adlı tavuk ırkının yumurtasıdır. Bu tavukların vücut özelliklerine göre kuyrukları yoktur ve bunun yerine kulak kuyrukları bulunmaktadır. Yumurtasının renginin mavi olmasının sebebi ise, Araucana’ların genlerinden gelen pigmentlerdir.

MAVİ YUMURTANIN FAYDALARI Yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir.

Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır.

Kemik ve dişlerin yapısını kalsiyum içerdiği için korur.

Vücudun ihtiyacı olan 13 temel besini içerir. Kalp hastalıklarından korunmaya yardım eder. Kanserden korunmaya yardım eder.

Yüksek tansiyonu dengeler. Alzheimer riskini azaltır.

Güçlü bir kas ve iskelet yapısına sahip olmamızı sağlar. Özellikle yaşlı kişiler için kas kaybını engeller. Osteoporoz yani kemik erimesini engeller.

Hamile veya emziren kadınlar için günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Çocukların haftada 2-3 kez sabah kahvaltısında bu yumurtayı tüketmesi önerilir.

Enerji verir. Uzun süreli tokluk hissi uyandırır. Kadınlar için meme kanserine yakalanma riskini azaltması da yumurta faydaları arasındadır.

Beyin fonksiyonlarını da geliştirir. Beyin zarlarını korur. (Ensonhaber-DHA)

Beyin fonksiyonlarını da geliştirir. Beyin zarlarını korur. (Ensonhaber-DHA)