genel

Beklenen İstanbul depremine ilişkin konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz dehşet veren bir büyüklük tahmininde bulundu

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından gündeme gelen İstanbul depremine ilişkin öngörülerini paylaşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da hangi ilçeler, hangi şiddette sarsılacak?'' sorusuna dehşet veren büyüklük tahmini ile yanıt verdi.

Abone Ol

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ili harabeye çevirdi. On binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremin ardından deprem gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Uzmanların son zamanlarda uyarılarını arttırdığı İstanbul için önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul için en kötü senaryonun bölgedeki fayın bir depremde kırılması olduğunu söyledi. Sahil kesiminin depremi 10 şiddetinde hissedeceğini belirten Tüysüz, gerekli tedbirlerin alınması iöin yetkililere seslendi.

İstanbul'daki zemin sıvılaşması konusuna da değinen uzman isim, zemin sıvılaşma beklentisinin çok az yerde olduğunu söyledi. veliefendi, Kadıköy Kurbağalıdere , Vatan Caddesi Lykos deresi gibi yerlerİN eski dere yatakları olduğunu belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, buralarda sıvılaşma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün korkutan öngörülerinden öne çıkan detaylar ise şu şekilde: "Doğrultu atımlı bir fay kırıldığında fayın uç kısımlarında daha büyük bir şiddet oluşturuyor. Fayın yön etkisi nedeniyle Yalova ve Şarköy civarı.En fazla sarsılacak olan yerler denize bakan kısımlar. İstanbul'un ya da Marmara'nın denize bakan kesimlerinde örneğin Tuzla'da sahil şeridinde Eminönü'nden başlamak üzere Çekmece'ye kadar olan sahil kadar olan sahil şeridinde en yüksek sarsıntıyı hissedeceğiz. Bu, oradaki tüm binaların yıkılacağı anlamına gelmez. İyi bir bina buna karşı koyabilir. En azından burada beklenti binanın çökmemesidir. İstanbul'un yapı stoğunda 1 milyon 160 bin bina var bunun 5-6 yüz bininin depreme çok dayanıklı olmadığı da bir gerçek. Sahil kesimi 10 şiddetini görecek.''