genel

Asrın felaketi oyları nasıl etkiledi? Yapılan son seçim anketi sonuçlarından çıkan tabloda kilit detay

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin seçmenlerin oy oranlarında herhangi bir değişiklik yaratıp yaratmadığı sorusundan hareketle deprem teması başlıklı ilk kez bir seçim anketi gerçekleştirildi. Paylaşılan seçim anketinin sonucundaki Cumhurbaşkanı adayı, parti ve ittifaklar tercihlerindeki değişim dikkat çekti.

Abone Ol

6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem 11 ili büyük yıkıma uğrattı. On binlerce kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından bölgedeki yaraların sarılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Yaşanan elem felaketin ardından seçmenin y eğiliminde ne tür bir değişiklik olduğunu belirlemek isteyen Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, 10-15 Mart 2023 tarihleri arasında 10 ilde bin 446 kişi ile bir anket gerçekleştirdi. Kahramanmaraş merkezli depremin politik etkilerinin sandığa nasıl yansıyacağına ilişkin yapılan anket sonuçlarında dikkat çeken detaylar ortaya çıktı.

Ankete katılım sağlayan katılımcılara ‘Bu pazar seçim olması durumunda hangi partiye oy vereceksiniz?' sorusuna verilen yanıtlar, kararsızlar ve oy kullanmayacağım diyenler dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan siyasi parti yüzdelikleri şu şekilde: AK Parti: Yüzde 37.6 CHP: Yüzde 26.5 HDP: Yüzde 11.3 İYİ Parti: Yüzde 8.8 MHP: Yüzde 8 Memleket Partisi: Yüzde 2.7 TİP: Yüzde 1.4

Bu tercihleri ittifak bazında da araştıran araştırma şirketi ortaya çıkan verileri şu şekilde sıraladı: Cumhur İttifakı: Yüzde 46.3, Millet İttifakı: Yüzde 37 Emek ve Özgürlük İttifakı: Yüzde 12.7

Spectrum House, katılımcılara depremden sonra oy verme tercihlerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığına ilişkin sorular da yöneltti. Bu kapsamda 2018’de AK Parti’ye oy vermiş seçmenin yüzde 75.7’si bu pazar seçim olsa yine AK Parti’yi tercih edeceğini söylerken, yüzde 6.8’i CHP’yi tercih edeceğini, yüzde 10.4’ü ise kararsız olduğu belirtildi.

Ankete katılanlara Cumhurbaşkanı adayı olarak kimi destekleyeceksiniz? sorusu da yöneltildi. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan tablo şu şekilde: Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 44.7 Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 36.9 Muharrem İnce: Yüzde 8.2

Bir önceki cumhurbaşkanlığı seçimleriyle önümüzdeki seçimler arasındaki oy geçişkenliğinin de değerlendirildiği araştırmada 2018’de Recep Tayyip Erdoğan’a oy veren seçmenlerin yüzde 77.70’inin 14 Mayıs seçimlerinde yine Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 8.30’unun Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceği, yüzde 7’sinin ise kararsız olduğu sonucu ortaya çıktı. 2018’de Muharrem İnce’ye oy veren seçmenin ise yüzde 73.30’unun bugün seçim olduğunda Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na, yüzde 15.20’sinin ise tekrar Muharrem İnce’ye oy vereceği tespit edildi.