genel

Asgari Ücret Belirleniyor, 2024 Zam Oranlarıyla Dolar Bazında Rekor Gelecek Mi?

2023 yılı için asgari ücretin belirlenmesi sürecinde, yapılan zammın dolar bazında rekor kıracağına dair önemli gelişmeler yaşandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı öncesinde, Temmuz zammıyla birlikte net asgari ücretin yüzde 34 artarak 11.402 liraya çıkması, dönemin kuruyla dolar bazında 482 dolara ulaşarak bir rekora imza atmıştı.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işçilere destek çağrısının ardından, Asgari Ücret Tespit Komitesi'nin ikinci toplantısı büyük bir önem taşıyor. Toplantıda ilk rakam teklifi TİSK'ten gelecek ve bu rakam, milyonlarca çalışanın ve vatandaşın büyük bir merakla beklediği asgari ücretin belirlenmesinde kritik bir rol oynayacak.

Yapılacak zam, sadece asgari ücretlileri değil, aynı zamanda işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, askerlik ve doğum borçlanmaları, yurt dışı borçlanmaları, ihya tutarı, isteğe bağlı sigorta primi gibi birçok alanda da değişikliklere neden olacak. Bu bağlamda, 2024 yılına dezenflasyon süreci eşlik edecek ve bu tek zam dönemi, ekonomik açıdan önemli bir dönemeç olacak.

Devletin, asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisi almayıp işçi başına aylık asgari ücret desteğini artırması, ekonomik dengeyi koruma adına atılan önemli adımlar arasında yer alıyor. Temmuz zammının ardından devam eden destekler, enflasyonla mücadele kapsamında ekonomi yönetiminin benimsediği stratejinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Asgari ücretin belirlenmesinde etkili olan faktörler arasında, Merkez Bankası'nın 2023 ve 2024 enflasyon tahminleri ile memur zam oranı öne çıkıyor. Bu verilere ek olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sosyal adalet mekanizması doğrultusunda yaptığı anket çalışmalarının da belirleyici bir rol oynaması bekleniyor.

Asgari ücretin dolar bazında rekorunu kırması, ekonomik göstergelerle uyumlu bir şekilde ilerleyen enflasyon süreciyle bağlantılı olarak değerlendiriliyor.

Temmuz zammı sonrasında dönemin kuruyla 482 dolara yükselen asgari ücretin, 2024 yılı enflasyon tahminlerine göre yeni bir rekora imza atması bekleniyor.

Sonuç olarak, asgari ücretin belirlenmesi süreci sadece çalışanları değil, genel olarak ekonomiyi etkileyen bir konu olarak öne çıkıyor. 25-29 Aralık tarihleri arasında netleşecek olan yeni asgari ücret, önümüzdeki dönemde birçok sosyal yardım ve prim oranını da doğrudan etkileyecek.

Bu bağlamda, sürecin sonuçları ve belirlenecek rakamlar, ülke genelinde büyük bir öneme sahip olacak.