genel

Artık zamanı gelmişti... Corona virüsün çıktığı Wuhan'da vahşi hayvanların yenmesi yasaklandı!

Abone Ol

Gelen son dakika haberine göre, dünyaya diz çöktüren corona virüsün çıkış noktası olan Çin'in Wuhan kentinde, vahşi hayvan ticaretinin yanı sıra bu hayvanların avlanması ve yenmesini de yasakladı. Virüsün Wuhan'daki Huanan Pazarı'nda kötü koşullarda satılan hayvanlardan geçtiği düşünülüyordu.

Corona virüs salgınının çıkış yeri olan Çin'in Wuhan kentinde yerel yönetim vahşi hayvan ticaretinin yanı sıra bu hayvanların avlanması ve yenmesini de yasakladı.

Wuhan yerel idaresinin resmi sosyal medya hesabından yapılan duyuruda yeni kuralların hemen yürürlüğe gireceği ve en az beş yıl geçerli olacağı bildirildi.

Tüm şehrin bir vahşi yaşam koruma alanı olarak ilan edildiği duyuru avlanması yasak ya da özel çiftliklerde yetiştirilen kara ve denizde yaşayan tüm vahşi hayvanların tüketimini kapsıyor.

Ayrıca bu hayvanların pazarlarda ve internet üzerinden yasadışı ticaretine de cezalar getirildi.

Corona virüsün dünyaya yayıldığı Çin'de Pekin yönetimi vahşi hayvan pazarlarında canlı hayvan satışını yasaklamış olsa da bazı kentlerde bu yasaklar çiğneniyordu.

Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve insandan insana bulaşan corona virüs, 200'ün üzerinde ülkeye yayıldı. Peki dünyayı kasıp kavuran pandeminin merkezindeki Çin'de beslenme alışkanlıklar neler?

Salgın merkez üssü Wuhan'daki Huanan Balık Pazarı'nda, yavru kurtlardan koalalara, yılanlardan misk kedilerine, tavuskuşundan devekuşuna kadar çeşit çeşit egzotik hayvanın satıldığı biliniyor.

Ayrıca her ne kadar bilimsel kanıt bulunmasa da, pazarda da satılan yarasa ve sıçanlarla ilgili 'sağlığa iyi geldiği' gibi iddialar Çin'de bir hayli yaygın.

Çinlilerin bizim damak tadımıza hitap etmeyen diğer beslenme alışkanlıkları arasında ton balığı gözü, kuş yuvası çorbası, horoz testisleri, Kül ve çamurda 100 gün bekletilerek jelatinleşmiş ördek yumurtası ve güvercin çevirme gibi yemekler yer alıyor.

Çinli yetkililer bazı türlere ilişkin olarak avlanma ve satış yasağı kararı aldı ve bazı türlerin ticareti için de özel lisanslar alınması gerekiyor ancak özellikle ekonomik getirisi yüksek olan türlerde düzenlemeler oldukça gevşek ve yaptırımlar yeterli değil.

Çin daha önce misk kedisinin tüketimine yönelik yasaklama kararı almıştı ancak ticaret bir şekilde devam etti.

Huanan pazarındaki ve diğer pazarlardaki hayvan satışlarının karantina başladığı güne kadar aynı şekilde devam ettiği ve ilk önlemlerin alınmasında geç kalındığı biliniyor.

Virüsün '2019 Novel Koronavirüs' (2019-nCov) olarak bilinen en erken şeklinden etkilenen ilk kişiler de pazarda çalışanlar oldu.