genel

Araç sahiplerine dikkat! Teminat ücretlerinde yeni rakamlar

Geçtiğimiz günlerde zorunlu trafik sigortası azami prim tutarı ile ilgili yönetmelikte yapılan düzenlemeler 22 milyon araç sahibini kapsıyor. Peki bu değişiklik ne gibi yenilikler sağlayacak ve yönetmeliğin araç sahiplerine nasıl bir etki bırakacak?

Abone Ol

Yeniliğin, sigorta sektöründe önemli bir dönüm noktası olacağını ifade eden sektör temsilcisi Gökhan Uçar, trafik sigortası primlerinde artışın olacağını belirtti. Gökhan Uçar, trafik sigortası yaptıranların azalması durumunda kazalarda meydana gelecek mağduriyetlerin çoğalacağını ifade etti.

Hasar Maliyet Endeksi, sigorta primlerini yükseletecek Geçen hafta Resmi Gazete’de karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkındaki yönetmelikte bazı yeni düzenlemelere gidildi. Bu kapsama göre 2024 yılı itibariyle trafik sigortası primlerinde ve teminatlarında dikkat çeken değişiklikler yapıldı. Zorunlu trafik sigortasında azami prim tutarı 2024’ün ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak değerlendirildi.

Bunun dışında asgari ücret oranının hasar maliyet endeksinde yüzde 45 olarak belirlenmesi, özellikle oto-kaza branşında işçilik ücretlerini ve parça ücretlerini de yukarı çekecek. Bu durum trafik sigortası primlerinde bir artışa sebep olacak.

Dolaylı primlerde artış söz konusu Kaza sonucu meydana gelen ölümlü hasarlarda tazminat hesaplamasına asgari ücret etki edeceği için dolaylı primlerde artış kaçınılmaz bir hal alacak.

Öte yandan, harcama endeksi-motorlu araçlar fiyat artış oranının yüzde 15 olması da bazı düzenlemleri de barındıracak. Endeksteki düzenlemeler otomotiv sektöründeki maliyetleri etkilediği için bu durum sigorta poliçe adetlerinde hareketlilik yaratabilir. Alım gücündeki yükseliş, araç satışlarını ve sigorta poliçe adetlerini olumlu şekilde vurabilir.

Sigortasızlık oranına bağlı mağduriyetler çoğalabilir Sigorta primlerindeki yükselişlerin trafik sigortası isteklerini geçen bazı muhtemel sonuçları ortaya koyabilir. Alım gücündeki azalma sigortasızlık oranlarını çoğaltabilir. Bu durum trafik sigortası olmayan araçların karıştığı kazalarda mağduriyetler ortaya çıkarabilir. Sigorta taleplerindeki olası değişimler, sektördeki genel talep üzerinde de etkisini belli edecektir.

Sigorta şirketlerinin rekabeti pazarı Sürücülerin trafik sigortası poliçe tercihlerini etkileyebilecek olan fiyat artışları sigorta şirketleri arasındaki rekabeti artıracak. Araç sahipleri rekabetçi primler ve esnek ödeme seçenekleri sunan sigorta şirketlerine daha fazla yönelecekler. Sigorta şirketleri arasındaki rekabet ortamının artması tüketicilere ve araç sahiplerine fırsat sağlayabilir.

Bedeni hasar mağduriyetleri düşebilir Yeni düzenlemeler trafik sigortası poliçeleri üzerindeki opsiyonları ve kapsamları da etkileyecek. Poliçe üzerindeki teminat bedellerinde artış olabilecek ve bu durum hak mağduriyetlerini azaltabilecek. Özellikle bedeni hasarlardaki mağduriyetlerin giderilmesi açısından bu artışlar dikkat çekiyor.

Değerlendirmeler sonucunda değişikliklerle birlikte, trafik sigortası primleri ve teminatlarında yaşanan güncellemenin, sigorta sektöründe önemli bir dönüm noktası olacağı öngörülüyor.