genel

Araç fiyatları hakkında uzman isim o tarihe dikkat çekti!

Geçtiğimiz ay görülen dalgalanmanın ardından, ikinci el otomobil dünyasında Şubat ayıyla beraber satışlar neredeyse yok oldu. Sıfır otomobillere eklenen artışlar sonrası ikinci el için fiyatların yükseleceği anlamında alıcı ve satıcıların beklentilerini gideremedi. Konuya ilişkin önemli açıklamlar geldi.

Abone Ol

Ocak ayında ikinci el otomobil dünyasında değerlendirilen canlılık, esnafın umutlandırmış ve piyasada bir dalgalanma olarak ifade edilmişti. Ancak Şubat ayının gelmesiyle beraber, ikinci el otomobil piyasası satışlar neredeyse yok oldu.

Analizler, Ocak ayındaki dalgalanmanın, sıfır otomobillere eklenen zamlar sonucu ikinci el piyasasında da fiyatların artacağı beklentisiyle ilişkili olduğunu ifade etse de, bu beklentiler karşılanmadı. Piyasada hakim olan durgunluk, satışların durmasına ve esnafın satışının yok olmasına sebebiyet verdi. İkinci el otomobil piyasasının yatırım aracı olarak mantığını yok etmesi ve hükümetin aldığı önlemler, mevcut duruma yansıyan başlıca sebepler arasında bulunuyor.

Bu olay, Mart ayının ve seçimler sonrasının piyasayı nasıl etkileyeceğine dair iz bırakıyor. Vatan Gazetesi'nin haberine göre;  Öte yandan konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan otomobil piyasası uzmanı Murat Gök dikkat çeken uyarılarda bulundu:

"Ocak ayında ikinci el otomobil piyasasında gözlemlenen hareketlilik, esnafın umutlarını yeşertmişti. Telefonlarının sık sık çalması ve araçların satılması, piyasada bir canlanma işareti olarak algılanmıştı. Bu durum, ilanlarda fiyatların güncellenerek yükseltilmesine yol açmıştı. Ancak Şubat ayıyla birlikte, beklentiler suya düşmüş; esnafın telefonları susmuş ve sarı sayfalardaki otomobillerin satışları durmuştu."

"Araştırmalarımıza göre, Ocak ayındaki bu hareketliliğin, sıfır otomobillere yapılan zamlar sonucu ikinci el piyasasında da fiyatların artacağı beklentisiyle ilişkili olduğu görülüyor. Ancak bu beklentiler gerçekleşmemiş, piyasada bir durgunluk hakim olmuştur. Satışa çıkan otomobillerin çoğu, kasko bedelinin çok altında fiyatlarla ve sıfır ile ikinci el arasındaki büyük fiyat farkı nedeniyle alıcı bulabilmekte."

"İkinci el otomobil piyasasının yatırım aracı olarak cazibesini yitirmesi, alıcı ve satıcıların piyasadan çekilmesi, ilan fiyatlarının yükseltilmesi gibi faktörler, mevcut durumu etkileyen başlıca sebepler arasında yer almakta. Özellikle, hükümetin aldığı tedbirler ve sıfır otomobillere göre ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 20 gerilemesi, piyasada bir satış duraklamasına neden olmuştur."

"Ocak ayındaki hareketliliğin, engelli muafiyeti üst limitinin artması ve sıfır otomobillerdeki satış rekorları gibi faktörlere bağlı olduğu anlaşılmakta. Ancak, esnafın stokladığı otomobillerin satılamaması, yüksek faiz oranları ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle, alıcıların piyasadan çekilmesi, ikinci el otomobil piyasasının durgunluğunu daha da artırmıştır."

"Mart ayının, otomobil piyasası için bir kırılma noktası olacağı ve seçimler sonrası fiyatların artacağı yönündeki beklentilere rağmen, yüksek faiz oranları ve dengesiz fiyatlar nedeniyle, ikinci el otomobil piyasasının yatırım aracı olarak cazibesini yitirdiği görülmekte."

"Bu durum, piyasada gerçek fiyatların ve satış rakamlarının ortaya çıkmasına yol açacak ve otomobil piyasasının karlılık oranının düşmesine neden olacaktır. Sonuç olarak, ikinci el otomobil piyasasında fiyatlar ve satışlar üzerinde etkili olan birçok faktör bulunmakta. Faiz oranlarının düşmesi ve ekonomik koşulların iyileşmesi, piyasada bir canlanma yaratabilir."

"Ancak şu an için, ikinci el otomobil piyasasında durgunluk hakim ve gelecekteki gelişmeler, piyasanın dinamiklerine bağlı olarak değişiklik gösterecektir."