genel

Araba alacaklar için kritik viraj: Bu uyarıyı dikkate almadan araba almayın!

Yeni otomobillerde yaşanan tedarik sorunları, ikinci el piyasasında fiyatların hızla yükselmesine sebep oluyor. Peki, son dönemde ikinci el otomobil piyasasında neler oluyor?

Abone Ol

Yeni Otomobil Bulamayanlar İkinci El Piyasasına Yöneliyor Hayrettin Ertemel'e göre, yeni otomobil bulmakta zorluk çekenler, ihtiyaçlarını karşılamak için ikinci el otomobil piyasasına yöneliyorlar. Ancak, otomobil fiyatlarına dair bir düşüş beklentisi var mı? Ertemel, bu konuda da merak edilenleri yanıtlıyor.

Seçim Süreci ve Otomobil Satışlarında Yaşanan Artış Ertemel, seçim sürecinden önce otomobil fiyatlarında ve satış adetlerinde 5 ay boyunca önemli bir artış yaşandığını belirtiyor. Bu dönemde, satış adetlerinde bazı aylarda yüzde 100, bazı aylarda ise geçen yıla göre yüzde 150'ye varan artışlar gözlendi.

Seçim Sonrası İkinci El Otomobil Piyasasında Durum Ertemel'e göre, seçimlerin hemen ardından ikinci el otomobil piyasasında bir sakinlik dönemi yaşanıyor. Ancak, Kurban Bayramı'nın yaklaşması ve yaz döneminin başlamasıyla kısa sürede hareketlenme bekleniyor.

Sıfır Otomobillerde Fiyat Artışları ve Tedarik Sorunları Mayıs ayı itibarıyla sıfır otomobillerde bazı markaların fiyatlarında artışlar yaşandı. Tedarik ve üretim sıkıntıları nedeniyle yeni otomobil bulunabilirliği halen ideal seviyede değil. Ancak, Ertemel yaz aylarında tercih edilen bazı markaların üretiminin artacağına, bu sayede tedarik sorunlarının azalacağına inanıyor.

Otomobil Yatırım Araçları Olarak Kullanılıyor Şu anda, otomobil, önemli bir yatırım aracı olarak tercih ediliyor. Ertemel, önümüzdeki dönemde vatandaşların birikimlerini değerlendireceği ve daha karlı yatırım alanlarına yönelmesi halinde, bu durumun değişebileceğini ifade ediyor.

Kayıt Dışı Ticaretin İkinci El Otomobil Fiyatları Üzerindeki Etkisi Ertemel, piyasada yer alan otomobillerin %43'ünün, yani neredeyse her iki otomobilden birinin kayıt dışı ticaret amacıyla alınıp satıldığına dikkat çekiyor. Bu durumun, fiyat artışlarında önemli bir etken olduğunu ve ekonomiye ciddi vergi kayıpları yaşattığını belirtiyor. Bu konuda İstanbul Ticaret Odası'nda çözüm odaklı çalışmaların sürdüğünü bildiriyor.