genel

Alzheimer'ı önlemenin bilimsel olarak kanıtlanmış 10 yolu..

Abone Ol

Hafızayı, düşünmeyi ve davranışı etkileyen bir bunama türü olan Alzheimer hastalığında en büyük risk faktörü insanın yaşı olarak ifade ediliyor. Ancak erken yaşta uygulanmaya başlayan pratik önerilerle Alzheimer’ı önlemek bazı hastalarda mümkün olabiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, Alzheimer’ı önlemek için çalışmalarca kanıtlanmış 10 yolu sıraladı.

1-Beyin damar hastalıklarını önlemek Sağlıklı yaşam şeklinin yanı sıra damar sertliğini ve beyin damar hastalıklarını önleyen ilaçlar ile beyin damarları sağlıklı tutulmalı. İnme geçiren kişiler, özellikle de serebral mikrokanamaları olanların bilişsel fonksiyonlar yönünden yakın takip edilmeli.

2-Düzenli kan basıncı: 65 yaşın altındaki kişiler sağlıklı yaşam biçimi önlemleri ile yüksek tansiyon hastalığından kaçınmalı. Ortostatik hipotansiyonu (ayağa kalkmakla olan tansiyon düşmesi) olan kişilerin bilişsel fonksiyonları yakın takip edilmeli.

3-Homosistein seviyesini düzenli takip etmek Homosistein yüksekliği olan kişiler B vitamini/folik asit ile tedavi edilmeli ve de bilişsel fonksiyonları yakın takip edilmeli.

4-C vitamini almak Yiyeceklerle ya da takviye olarak alınan C vitamini, Alzheimer'ın önlemesinde yardımcı olabilir.

5-Şeker hastalığını önlemek: Diyabet, demans riskini artırır. Sağlıklı yaşam şekli ile şeker hastalığından uzak durulmalı. Şeker hastalarının bilişsel fonksiyonları yakın takip edilmeli.

6. Kafa bölgesini korumak Kafa travması geçirmek beyni olumsuz etkileyebileceği için baş bölgesi yaralanmalarından korunmalı.

7-Kırılganlıktan çekinmek: İlerleyen yaşlarda sağlıklı ve güçlü olunmalı. Artan kırılganlık gösteren kişilerin bilişsel fonksiyonları yakın takip edilmeli.

8-Depresyona karşı korunmak Akıl sağlığını korumak için önlemler alınmalı ve depresyon belirtileri gösteren kişilerin bilişsel fonksiyonları yakın takip edilmeli.

9-Atrial fibrilasyona dikkat! Kalp damar sağlığını korumak için önlemler alınmalı ve atrial fibrilasyon (ritim bozukluğu) tedavi edilmeli.

10-Stresten uzak olmalı Zihin boşaltılmalı ve günlük stresten uzak durulmalı. Stres, beynin işleyişini önemli ölçüde etkiliyor.