genel

Altını olanlar dikkat! Altın fiyatlarında yeni rekor açıklandı. Bunu yapan zarar eder

Altın yatırımcıları FED Faiz politikalarının nasıl devam edeceği yönünde araştırmalar yaparken fed faiz oranını açıklamasıyla birlikte altın çalkantılı döneme girdi. Altın piyasa uzmanları yatırımcıları uyararak sakın bunu yapmayın zarar edersiniz açıklamalarında bulunuyor. Altın yükselecek mi yoksa düşüşe mi geçecek tüm bu soruların cevabı kamudanhaber sitemizde ayrıntılar haber detayında...

Abone Ol

Kamudanhaber- Özel haber Altın yatırımcıları FED Faiz politikalarının nasıl devam edeceği yönünde araştırmalar yaparken fed faiz oranını açıklamasıyla birlikte altın çalkantılı döneme girdi. Altın piyasa uzmanları yatırımcıları uyararak sakın bunu yapmayın zarar edersiniz açıklamalarında bulunuyor. Altın yükselecek mi yoksa düşüşe mi geçecek tüm bu soruların cevabı kamudanhaber sitemizde ayrıntılar haber detayında...

Altın fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklama geldi. Bu hafta yatırımcıların gözü kulağı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararındaydı. Kritik gelişme sonrası Fed Başkanı Jerome Powell piyasaları hareketlendirecek mesajlar verdi. Peki bu hafta altına yatırım yapan kazandı mı? İşte detaylar...

Para ve emtia piyasalarında bu hafta gözler ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararlarındaydı. Fed politika faizini beklentiler dahilinde 50 baz puan artırdı. 4 toplantısında da üst üste 75 baz puan faiz artışına giden Fed böylelikle son toplantıda faiz artırım hızını yavaşlattı.

ECB FAİZİ 14 YILIN ZİRVESİNE ÇIKARDI Öte yandan perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı piyasalarında odağındaydı. ECB politika faizini beklentiler doğrultusunda 50 baz puan artırarak yüzde 2.50’ye yükseltti. Böylelikle ECB faizi 14 yılın zirvesine çıkardı.

ALTIN FİYATLARINDA ‘POWELL’ ETKİSİ Fed faiz artırım hızını düşürmesine rağmen Fed Başkanı Jerome Powell’ın piyasalara verdiği mesajlar sonrası altın fiyatları düşüşe yöneldi. Powell faiz artırımlarına devam edileceği sinyalini verirken, olası bir faiz indirimi için enflasyonda belirgin bir düşüş görülmesi gerektiğini ifade etti. Bu durum Powell’dan faiz indirimi mesajı bekleyen piyasaları şaşırttı.

ONS ALTIN 5.5 AYIN ZİRVESİNDEN DÖNDÜ Haftaya 1796 dolardan başlayan ons altın salı günü 1824 dolara kadar yükselerek 5.5 ayın zirvesine çıktı. Çarşamba günü Fed faiz kararı öncesinde 1810 dolar civarında hareket eden ons altın Powell’ın şahin söylemleri sonrasında düşüşe yöneldi. Ons altın perşembe günü 1773 dolara kadar geriledi.

Haftanın son işlem gününde ise toparlanma gösteren ons altın 1794 doları gördükten sonra 1792 dolardan kapandı.

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ons altın yüzde 0.15 oranında değer kaybetti.

GRAM ALTIN REKOR SEVİYEDEN GERİ ÇEKİLDİ Haftaya 1074 liradan başlayan gram altın salı günü 1093 liraya kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Çarşamba günü Powell’ın açıklamaları sonrasında ons altındaki düşüşe bağlı olarak gerileyen gram altın perşembe günü 1061 liraya kadar geriledi.

Cuma günü 1076 liraya kadar toparlanma gösteren gram altın 1074 liradan kapandı. Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında gram altın yatırımcısına yüzde 0.28 oranında kaybettirdi.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Memiş altın yatırımcısını da uyardı.

Nasıl Bir Ekonomi TV'de konuşan Memiş şunları söyledi:"Ekran fiyatlarıyla fiziki taraftaki işlemler ayrı. Ekranlarda gram altının fiyatı 20 lira daha ucuz görünüyor. Ben de diyorum ki sadece altın alacaklar değil altın alacaklar da dahil o ekrandaki fiyatlardan bozdurursanız zarar ederseniz."

"Zarar etmeyin" diyen Memiş, "Bunu tekrarlama sebebim şu: Gençler araba almak istiyor. Tekrar bir ev alma, arazi almak düşüncesi oluyor. Bu birikimlerini de bozdurmak zorunda kalıyor. Haliyle ekran fiyatlarına bakıp bozdurmak hoş gelmiyor. Fırsatçılık yapan insanlar da var" dedi.

"Şu an gram bin 70 lira ama serbest piyasada bin 80 lira" diyen Memiş şöyle devam etti: "Şimdi bin 100'lü rakamlar karşımızda. Sadece dolar kurundan destek alarak gram altın buralara geldi. Ons altın daha bu işe dahil olmadı."

Memiş ons altının gram atlına destek vereceğini söyleyerek, "Bin 830 dolar üzerindeki atakların gram altın fiyatına da destek vereceğini görebiliriz. Bin 830 doların üstüne çıkarsa ons altın, gram altın da bin 100 aralığına gelir." dedi.

Tahmininin tutmama sebebini açıkladı Daha önce yaptığı açıklamalarda bu yıl gram altının bin 450 lira olacağını söyleyen Memiş bu öngörüsünün gerçekleşmeme sebebini de şöyle açıkladı: "Bu yılla alakalı gram altın için bin 450 lira bir beklentim vardı. Dışarda ons altını serbest bırakmadılar.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR? Çeyrek altın alış/satış: 1.719,49/ 1.757,40

YARIM ALTIN NE KADAR? Yarım altın alış/satış: 3.428,24/ 3.514,80

ONS ALTIN NE KADAR? Ons altın alış/satış: 33.429,70 /33.424,76

GREMSE ALTIN NE KADAR? Gremse altın alış/satış: 17.561,00/ 17.742,00

ZİYNET ALTIN NE KADAR? Ziynet altın alış/satış: 6.877,96 /7.008,10

ATA ALTIN NE KADAR? Ata altın alış/satış: 7.253,00/ 7.305,00