genel

Altında son dakika! Peş peşe açıklamalar geliyor! Tarih verildi! Gram altın 1000 lira...

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Altın fiyatlarında flaş tahmin! Tarih verildi. Gram altın yükselecek mi? Gram altın düşer mi? Çeyrek altın, yarım altın, tam altın, cumhuriyet altını ne kadar soruları cevabını buldu. Gram altın adım adım 1000 liraya koşuyor.

Abone Ol

Altın yatırımcıları ABD’de açıklanacak enflasyon verisine odaklandı. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) kasım ayında yıllık bazda yüzde 6.8 oranında artması bekleniyor. TÜFE ekim ayında yüzde 6.2 yükselmişti. ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell ve Fed yetkilileri her seferinde istihdam ve enflasyon hedefine yönelik kararlı söylemlerini yineliyor. ABD’de enflasyonun halen yüksek seviyede olması ve son işsizlik rakamlarının düşüşe geçmesiyle birlikte Fed’in sıkı para politikasına gidebileceği belirtiliyor.

ONS ALTIN SAKİN SEYREDİYOR Bu hafta 1800 dolar pivot seviyenin altında işlem gören ons altın, enflasyon verisi öncesi sakin bir seyir izliyor. Güne 1786 dolardan başlayan ons altın, şu dakikalarda 1787 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1782 dolar, en yüksek ise 1787 dolar seviyeleri görüldü.

GRAM ALTIN NE KADAR OLDU? Son haftalarda dolar kurunda gerçekleşen yükselişin etkisiyle primli seyir izleyen gram altın yurt içi piyasalarda yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Haftanın ilk işlem gününde 795 lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan gram altın, çarşamba günü ise primli bir seyir izleyerek 784 liradan kapandı. Bugüne ise 784 liradan başlayan gram altın, şu dakikalarda 791 liradan işlem görüyor.

ONS ALTIN 1625 DOLARA KADAR GERİLEYEBİLİR Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı: Kasım ortasında 1870 dolara kadar yükselen ons altın, geride kalan üç haftada yüzde 4,5 değer kaybına sahne olarak 1789 puana geriledi. Bu hareket 15 Aralık'ta ABD Merkez Bankasının (Fed) varlık alımlarında kesinti hızını arttırması ve 2022 yılı içinde faiz artırımlarını başlatması beklentiyle ilişkilendirilebilir.

Son 5-6 işlem gününde ons altın bir dengelenme çabası içinde görünse de Fed beklentisi ile ABD tahvil faizlerinin yükseliş yaşaması en önemli riski. Geride kalan 18 aylık dönemi ağırlıkla 1700-1900 dolar bandında dalgalanarak geçiren bu cephede ben bir süre daha bunun devam etmesi ihtimalini daha yüksek buluyor, 2022 ilk yarısı içinde 1625 dolar civarına düşecek olursa bunun risk almak adına ilgi çekici bir seviye olacağını düşünüyorum. 2022 ikinci yarısı altın cephesinde kalıcı değer artışları adına daha elverişli bir parkur olmaya aday görünüyor.

Gram altın ise tamamen Türk Lirası'nın seyrine bağlı ve bu cepheye senaryo üretmek var olan bilgi seti ile güç.

ALTIN FİYATLARI ÜZERİNDE FED VE OMİCRON VARYANTI ETKİSİ Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak: Ons altında son zamanlarda karmaşık görünüm izlenmekte. Zaman zaman Omicron varyantının zayıf seyredeceği ve/veya aşıların varyant üzerinde etkili olabileceğine dair söylemler; ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 15 Aralık’taki FOMC kararlarında “şahin” bir tutum içerisinde olacağına dair beklentileri artırarak ABD Doları ve ABD tahvil faizlerini yukarı yönlü hareket ettirirken, buna karşın ons altında satış baskısı ortaya çıkmakta.

Zaman zaman ise aynı sebepten emtianın talep artışı beklentileriyle pozitif yönde etkilendiği görülmekte. Tersi durumda, yani Omicron varyantının güçlü olduğu ve aşıların etkisiz kalabileceğine dair gelen Haber akışları da; bazen borsalarda satışlara neden olup ons altında güvenli liman alımlarını desteklerken, bazen de talep azalışı kaygıları ile birçok emtiada olduğu gibi satış getirmekte. Fiyatlar üzerinde gelgitlere neden olan Omicron varyantına dair gelişmeler ve Fed’in 15 Aralık FOMC kararlarına dair öngörüler önümüzdeki 1 haftalık süreçte de yine önemli olacak. 15 Aralık tarihinde açıklanacak olan Fed/FOMC kararları ile fiyatlardaki sıkışmanın bozulması muhtemel gözükmekte.

Teknik olarak baktığımızda ise; H4(4 saatlik) periyottaki grafik görünümünde bir Omuz-Baş-Omuz formasyonu oluşmuş durumda. Bu kapsamda olası geri çekilmelerde 1759, yukarı yönlü hareketlerde 1815 seviyeleri kritik olacak. 1759’un kırılması durumunda formasyon bağlamında hızlanan satışlar görülebilir.

1815’in kalıcılıkla geçilmesi ve formasyonun bozulması durumunda ise; ilk etapta 1876 seviyesine doğru alıcılı işlemler ön plana çıkabilir. Diğer yandan, ons altın grafiğine D1(Günlük) periyotta baktığımızda ise; 50, 100 ve 200 günlük basit ve üssel hareketli ortalamaların 1790-1798 bandında sıkıştığı görülmekte. Bu kapsamda yukarı yönlü denemelerde 1815 direnci öncesinde bu ortalamaların geçilip geçilmeyeceği de teknik olarak önem arz edecektir.

FED TOPLANTISI BEKLENİYOR QNB Finansinvest altın fiyatları için analizde bulundu. Kuruluş, "Ons altının yatay görünümü geçtiğimiz haftalardan beri devam etmekte. 14-15 Aralık’taki Fed toplantısını bekleyen ons altında 1770 desteğinin kırılması halinde 1750 desteğini takip edeceğiz. 1800 ve 1825’i önemli direnç seviyeleri olarak izlemeye devam ediyoruz. Bu seviyeler yeni bir yükseliş trendinin başlaması için geçilmesi gereken kritik eşikler. Gram altın döviz kurlarındaki yüksek seyir sebebiyle tarihi zirvesine çok yakın seviyelerde. 792 yeni tarihi zirve ve direnç, 760 ve 742 destek seviyeleri olarak belirtilebilir." değerlendirmesini yaptı.

1765 DOLARA DÜŞÜŞ OLABİLİR Ikon Menkul'ün değerlendirmesi ise şöyle: "Sarı metal 1680’den gelen kısa vadeli uptrend çizgisi bölgesinde fiyatlanmayı sürdürüyor. Ancak baskının devam ettiğini de görüyoruz. 1795 direncinin altında kalmaya devam eden fiyatlar, baskının da devam ettiğini gösteriyor. 1795 üzerine çıkabilirse baskının hafiflemesi öngörülebilir. Ancak daha yukarıda 1810 ve 1832 dirençlerinin de önemli olduğunu belirtmemizde fayda var. Baskı devam ederse olası düşüşlerin devamında 1765 desteği önemli olacaktır. Bu desteğin kırılması halinde negatif eğilimin güçlenerek devam etmesi söz konusu olabilir. Destekler: 1765 – 1748 – 1722 Dirençler: 1795 – 1810 – 1832"

ALTIN 1000 LİRA OLACAK MI? Altın yatırımcısının en çok merak ettiği sorulardan bir ide gram altının 1.000 TL bandına çıkıp çıkmayacağı. Gram altın fiyatı ile ilgili açıklamaları yakından takip edilen stratejist yazar Haluk Özdil'den kritik altın yorumu geldi. YouTube hesabından altın fiyatları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Haluk Özdil gram altın için tarih verdi. Gram altın fiyatlarının 1.000 TL civarına yükseleceğini açıklayan Özdil şunları söyledi;

Yaklaşık 3 gün içerisinde çok ciddi bir yükseliş bekliyorum. 800’ün olması yakındır. Peki altın ne zaman 1000 lira olacak? Bu bana kalırsa FED Toplantısı’na bağlı bir durum. Powell, 2022’nin ortasına doğru düzelme beklediğini duyurmuştu.FED, 15 Aralık’ta tükürdüğünü yalayabilir. Yani politika faizini arttırabilirler. ABD’de mesela şu an işgücü bulunamıyor. Amerikan halkının işlerine bağlılık politikası değişmiş durumda. 15 Aralık’tan sonra 800’ü geçen altının 1000 lira bandına doğru gideceğini düşünüyorum.

Ons altının yükselmesiyle altın alıp başını gidecek. Hemen FED’den sonra Merkez Bankası’nın faiz düşürme planı var. Bu doları etkileyeceğinden altının yükselişini arttıracak. Özellikle 18 Aralık’tan sonra 1000 liraya doğru ilerleyecek.

ALTIN ALMALI MI SATMALI MI? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ''Bugüne kadar altın için hep ‘alın' tavsiyemiz oldu. Gidişat belli. Sürekli yukarı yönlü hamlelerini devam ettiren bir kur ve altın var karşımızda. Dolar nereye, gram altın oraya” dedi.

İslam Memiş ‘Altın almalı mı, satmalı mı?' sorusuna cevap arayan yatırımcılara seslenerek, “Şu anda dövizin ya da diğer yatırım araçlarının alınabilir olduğunu düşünmüyorum. Eğer vatandaşlar kendilerine biraz daha vakit tanıyabilirlerse, o puslu havanın dağılmasını bekleyebilirlerse isabetli bir karar vermiş olabilirler.

Korku ve panikle işlem yapanlar geçen yıl da bu senaryoyu gördü. Her zaman zarar ederler. Muhtemel bu 13 TL seviyesi üzerinde döviz alanlar, 750 lira seviyesinin üzerinde gram altın alanlar bence bir kez daha düşünmeli. Dediğim gibi her şeyin tedbiri mutlaka alınmıştır. Bir şeyler muhakkak yavaş yavaş rayına oturacaktır. Çok karamsar olmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

YARIM ALTIN NE KADAR OLDU? Alış: 2.538 lira satış: 2 bin 592 lira

TAM ALTIN NE KADAR OLDU? Alış: 5.075 lira satış: 5.129 lira

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR OLDU? Alış: 5.220 lira satış: 5279 lira