genel

Altında son dakika! Altın fiyatlarında rekor üstüne rekor! Gram altın ne zaman 1000 lira olacak? Ve tarih belli oldu

Altında rekor üstüne rekor! Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması! Altın fiyatlarıyla ilgili tahminler peş peşe geliyor! Gram altın ne zaman 1000 lira olacak? Tarih belli oldu. Vatandaşlar, Gram altın yükselecek mi? Gram altın ne kadar oldu? Bu fiyattan gram altın alınır mı? Çeyrek altın ne kadar oldu? Yarım altın, tam altın kaç para? sorularını merak ediyor. Gram altın piyasaların açılmasıyla birlikte rekor kırarak 794 liradan işlem görüyor.

Abone Ol

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Küresel çapta yüksek enflasyon, koronavirüsün yeni varyantı Omicron'un hızla yayılması ve Fed'in faiz artırım ihtimali altın fiyatlarında dengesizlik yaratıyor. Küresel piyasalar birçok denklemi bir arada görmeye başladı. Ekonomik açıdan tüm dünya ülkelerinde enflasyon oranları hızla artarken merkez bankaları da Fiyat istikrarını sağlamak için mücadelesini devam ettiriyor.

ONS ALTIN DAR BANDA SIKIŞTI Ons Altın fiyatları 1800 doların hemen altında denge bulmaya çalışsa da Fed'in faiz artırım ihtimali yükselişin önünde engel oluşturuyor. Ons altın güne 1783 dolar seviyesinden başladı. Gün içinde en düşük 1780.7 dolar, en yüksek de 1787.7 dolar seviyesi görüldü. Saat 08:05 itibarıyla ons altın 1782 dolar seviyesinde bulunuyor.

GRAM ALTIN REKOR KIRDI Gram Altın fiyatları döviz kurlarındaki oynaklıktan destek bulurken 780 lira seviyesinde dengeye oturdu. Güne 785.7 liradan başlayan gram altın gün içinde en düşük 783.1 lira, en yüksek de 794 lirayı gördü. Saat 09:13 itibarıyla gram altın 792.8 liradan alıcı buluyor.ENFLASYONA KARŞI FAİZ Piyasadaki fiyat oluşumlarını dengede tutmaya çalışan merkez bankaları enflasyonu egale etmek için faiz silahını kullanmaya başladı. Faiz artırarak enflasyonu düşürme yöntemini kullanan merkez bankaları arasına Fed'in de girmesi bekleniyor. Fed, tahvil alımlarını azaltımını hızlandırıp, faiz artırımını öne çekmeye hazırlanıyor.

Altın fiyatları önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan Fed toplantısına gözünü dikmiş durumda. Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz gün katıldığı bir etkinlikte, kendisine yöneltilen sorularda yaptığı değerlendirmede piyasalar üzerinde etkili olan açıklamalarda bulundu. Başkan Powell yaptığı değerlendirmelerde, kasım ayında başladıkları tapering’i (varlık alımı azaltımı) birkaç ay önce tamamlamayı düşündüklerini belirterek, 14-15 Aralık tarihinde yapılacak Fed toplantısına dikkat çekti. Powell aynı zamanda, enflasyonun yüzde 2 hedefinin çok üzerinde seyrettiğine işaret ederek, enflasyonun ‘geçici’ olduğu ifadesinin bir kenara bırakılmasının zamanı olduğunu söyledi.

Fed’in tapering’i planlanandan daha erken bitirmesi, faiz artırım takviminin öne çekilebileceği beklentisini de oluşturacaktır. Bu durumun gerçekleşmesinin dolar endeksini güçlendirmesi, ters korelasyon etkisiyle Altın Fiyatları üzerinde de aşağı yönlü etki etmesi beklenebilir. Piyasaların gözü kulağı Fed’in 14-15 Aralık’ta gerçekleştireceği toplantıda olacak. Bu tarihe kadar da ABD kanadından gelecek istihdam ve enflasyon verileri önemli olacak.

Altın fiyatları üzerinde etkili olabilecek diğer önemli konu da Omicron varyantı… Ortaya çıkmasıyla piyasalara ‘pandemi’yi yeniden hatırlatan Omicron varyantı ile ilgili Haber akışları piyasalar açısından kritik olacak. Hali hazırda kullanılan aşıların Omicron varyantı üzerinde de etkinliğini sürdürdüğüne dair açıklamalar ve yeni varyantın öldürücü ya da bulaşıcı etkisinin zayıf olduğuna yönelik haberler takip edilecek. Olumsuz haber akışları, yatırımcılarda güvenli liman etkisi yarayacağı için altın fiyatları üzerinde sert yukarı yönlü hareketler görülmesi bekleniyor.

İSLAM MEMİŞ'TEN DOLAR KURU İÇİN İDDİALI TAHMİN Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten gram altın için yeni bir değerlendirme geldi. Memiş, altın ne olur diyenlerin yanı sıra dolar kuru fiyatı için de analizde bulundu. “Benim partim ekmek partisi” diyen İslam Memiş, “İsterse dolar 15 lira olsun isterse dolar 20 lira olsun. Düşecek abi. Türkiye kazanacak. Türkler kazanacak.” dedi.

GRAM ALTIN FİYATI NE OLUR? ALTINDA YÜKSELİŞ KALICI MI? Gram altın fiyatı için konuşan İslam Memiş, “Yükselişler bence kalıcı değil. 750 lira seviyesinin üzerinde satış fırsatı sunuyor. 750 lira seviyesi üzerinde alım yapmam kimseye de tavsiye etmem uyarılarım vardı. Efendim olur mu 800 liraya yükseldi. 1000 lira olacakmış. Kardeşim buyur al tutan mı var. 750 lira seviyesi üzerinde rakamlardan almam almayı da tavsiye etmem. Nokta. Ne zaman ki gram altın 640-620-585 lira seviyesinin altına sarkar ben altın düştü derdim. Düşer mi? Allah bilir. Benim tahmin ve öngörülerim böyle.” değerlendirmesinde bulundu.İslam Memiş, ONS altın fiyatı için de “Altının ons fiyatında yükselişler kalıcı değil. Düşüş bekliyorum. Bu düşüşün adını kazandibi koyacağım. Şu anda ONS altın 1800 dolar seviyesinin altında. 1810 doları geçemedikçe görünüm negatif. Kişisel öngörün bu yönde…” yorumunda bulundu.

Memiş, gümüş gram fiyatı için ise, “Umarım 10 liradan gümüş alan olmamıştır. Kimin sayesinde almışlarsa ondan hesabını soracaksın.” dedi. Işık Menkul Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Örnek, "Enflasyon gerçeği ve buna bağlı alınacak aksiyonların takviminin yavaş yavaş netleşmesi piyasalarda yeni denge seviyeler oluşturdu. Önümüzdeki dönemde hem paranın maliyeti artacak hem de miktarı azalacak. Önce portföy akımlarını önemseyen bazı gelişmekte olan ülke merkez bankaları bu yönde adım attı.

Asya’da Çin hariç benzer adımlar var. Son olarak da bu trende katılmak adına ABD Merkez Bankası (Fed) bu sinyali vermeye başladı. Avrupa Merkez Bankası ise, henüz adım atmaya istekli değil. Bu finansal iklimde kaçınılmaz olarak dolar endeksi değer kazanmaya devam edecektir. Dolar endeksindeki bu güçlenmenin 97,90’a kadar devam etmesini bekliyorum. Kısa vadeli ABD tahvil getirisinin yüzde 0,60’ın üstüne çıkması bu görüşümü destekliyor. Salgın dönemi uygulanan para ve mali politikalar altında yükseliş için gerekli zemini hazırlamıştı. Ancak, uzun pozisyonlardaki zamana yayılan birikme, yerel para birimi cinsinden altının göreceli daha pahalı hale gelmesi ve kripto varlıklara duyulan ilginin artması altını biraz düşürdü kanısındayım. Altın biriktiren merkez bankaları da kendi para birimlerini savunabilmek için satışa geçmesi ve/veya geçme olasılığı kısa dönemli yükselişlerin önüne geçti.

Bu ortaya koyduğum temel faktörlere paralel, altında 1800-1825 dolara olan yükselişlerin satış fırsatı olarak görüldüğü bir piyasa dinamiğinin oluşmasını bekliyorum. 1763 doların altında günlük kapanış düşüşün hızını artırabilir." Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu Rıdvan Baştürk, "Küresel bazda iki önemli başlık var. İlki ABD Merkez Bankası’nın (Fed) beklenenden de hızlı bir şekilde sıkılaşmaya gideceğine yönelik mesajlar vermesi. Diğeri ise Omicron varyantı. Fed uzun süre piyasaları rahatlatmak için ‘’enflasyon geçici’’ ifadelerini kullanmıştı. Biz ise, bu enflasyonun geçici olmadığını ifade etmiştik. Fed Başkanı Powell, bu hafta yaptığı konuşmada enflasyon için artık geçici diyemediklerini ve tahvil alımlarının beklenenden erken bir sürede bitebileceğini açıkladı.

Bu durum gelecek yıl için faiz artırım beklentilerini de öne çekecektir. Bu süreçte gelecek olan istihdam ve enflasyon verileri yakın takip edilmelidir. Aynı zamanda 15 Aralık Fed toplantısında üyelerin hem enflasyon hem de faiz konusunda beklentilerini yukarı yönde revize etmesini bekliyorum. Omicron varyantı konusunda ise, bir belirsizlik söz konusu. Bu yeni varyantın nasıl bir etki yaratacağına dair henüz bilimsel bir netlik bulunmuyor. Kötü diyenler de var, önemli bir etki yaratmayacak diyenler de. Bu belirsizlik de piyasaları rahatsız ediyor. Bu konuya yönelik gelecek açıklamalar piyasalar için kritik olacaktır. Fakat ben önceliğin Fed politikalarına verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Fed’in agresif sıkılaşma politikasına gitmesi tüm piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor ve olmaya devam edecektir. Özellikle yarınki istihdam verileri güçlü gelirse ons altında baskı da artacaktır. Ons altında genel görüşüm aşağı yönde ve olası yükselişlerin de piyasaya satış fırsatı vereceğini düşünüyorum. Teknik olarak; 1770 dolar desteğinde bir kırılma gelirse 1720 dolara doğru satış baskısı görebiliriz. Yukarı hareketlerde ise 1815-1830 dolar seviyesi direnç bölgesi baz alınarak satış fırsatları görebiliriz.

GRAM ALTIN 1.000 TL OLUR MU? 2 Kasım'daki konuşmasında altın fiyatlarının 650 lira olacağını tahmin eden ve çok geçmeden tahmini tutan stratejist yazar Haluk Özdil'den kritik altın yorumu geldi.YouTube hesabından altın fiyatları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Haluk Özdil tarih verdi. Gram altın fiyatlarının 1.000 TL civarına yükseleceğini açıklayan Özdil şunları söyledi;

Yaklaşık 3 gün içerisinde çok ciddi bir yükseliş bekliyorum. 800’ün olması yakındır. Peki altın ne zaman 1000 lira olacak? Bu bana kalırsa FED Toplantısı’na bağlı bir durum. Powell, 2022’nin ortasına doğru düzelme beklediğini duyurmuştu.FED, 15 Aralık’ta tükürdüğünü yalayabilir. Yani politika faizini arttırabilirler. ABD’de mesela şu an işgücü bulunamıyor. Amerikan halkının işlerine bağlılık politikası değişmiş durumda. 15 Aralık’tan sonra 800’ü geçen altının 1000 lira bandına doğru gideceğini düşünüyorum.

Ons altının yükselmesiyle altın alıp başını gidecek. Hemen FED’den sonra Merkez Bankası’nın faiz düşürme planı var. Bu doları etkileyeceğinden altının yükselişini arttıracak. Özellikle 18 Aralık’tan sonra 1000 liraya doğru ilerleyecek.

Yatırım uzmanı Cihat Çiçek, Youtube kanalında küçük yatırımcıya altın tavsiyelerinde bulundu. Cihat Çiçek, bir takipçisinin sorduğu altın fiyatları düşer mi sorusuna, “Faizler 6-7 puan yükseltilirse, dolar ve altın düşebilir. Seçimlere giden iktidar bunu yapar mı? Çin’de Kore’de 20 sene önce, bunu başardılar. Türkiye’de belirli lükslere alışmış bir toplumu bu şekilde düşük ücretlerle, enflasyon altında tutabilir misiniz? Çin’de Kore’de bunu yaptılar ama burada olur mu?” yanıtını verdi ve bombayı patlattı.

Altın fiyatları düşerse alıma devam edeceğini ifade eden Cihat Çiçek, “Faizler yükseltilirse ne olacağı belli. Faizi artan paranın değer artar. Faizler yükselirse ne olur? Örneğin 800 lira olan altın, 700 liraya mı düşer? Düşsün, daha çok alırım. Çılgınlar gibi alırım. Çünkü bir şeyler değişmeden, köklü değişiklikler yapmadan sadece zamanı uzatırsın ama her şey gideceği yere gider. İçeride Türk lirasındaki düşüş nedeniyle altın fırladı” şeklinde konuştu.

ONS ALTIN NE KADAR OLDU? Alış: 1784 dolar satış 1785 dolar

GRAM ALTIN NE KADAR OLDU? Alış: 785 lira satış: 794 lira

ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU? Alış: 1274 lira satış: 1302 lira

YARIM ALTIN NE KADAR OLDU? Alış: 2548 lira satış: 1300 lira

TAM ALTIN NE KADAR OLDU? Alış: 5 bin 93 lira satış: 5148 lira