genel

Altın fiyatları yükselişe geçti! 'Ezber bozulacak' deyip yıl sonu için tarih verdi

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Altın fiyatlarında ezber bozulacak. Altın yıl sonu rekor kıracak. Altının yıl sonunda ne kadar olacağıyla ilgili uzmanlardan tahmin geldi. İşte altın fiyatlarıyla ilgili son dakika tüm detaylar...

Abone Ol

Altın fiyatları geçtiğimiz gün sert hareketlere sahne oldu. Akşam saatlerinde ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın piyasalara verdiği mesajlar sonrası altın fiyatları hareketlendi. Powell piyasalara faiz artış hızının yavaşlatılacağı tarihi söyledi. Peki bugün fiyatlarda son durum ne? İşte detaylar...

Piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasında olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Fed’in son toplantısının tutakları yayınlanmış ve önümüzdeki süreçte faiz artış hızının yavaşlatılabileceği mesajı verilmişti. Geçtiğimiz gün ise Fed Başkanı Powell’dan piyasalara faiz artışına ilişkin çok önemli açıklamalar geldi.

Fed mart ayından itibaren yükselen enflasyonla baş edebilmek için faiz silahını çekmiş ve politika faizini üst üste artırmıştı. Son 4 toplantısında 75 baz puan faiz artırımına giden Fed politika faizini 15 yılın zirvesine çıkarmıştı.

ABD’de enflasyon artışını yavaşlama göstermesi Fed’in para politikasını belirlemede kritik bir role sahip.

Son açıklanan üretici ve tüketici enflasyonunu beklentilerin altında gelmesiyle birlikte piyasalarda Fed’in aralık ayında gerçekleştirilecek olan toplantıda 50 baz puan artışa gidebileceği fiyatlanmıştı.

POWELL YAVAŞLAMA İÇİN TARİH VERDİ Öte yandan geçtiğimiz gün saat 21.30'da Fed Başkanı Jerome Powell, Brookings Enstitüsü'nde piyasalara kritik mesajlar verdi.

Powell, Fed'in faiz artırım hızını aralık ayında yavaşlatabileceğini ancak enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiği ortamda faizlerin artırılması ve bir süre için sınırlayıcı seviyelerde tutulması ihtiyacının devam ettiğini söyledi.

Powell’ın faiz artışında yavaşlama için aralık ayını işaret etmesiyle birlikte piyasalar moral buldu. Risk iştahının artmasıyla birlikte ABD borsalarında endeksler yüzde 3’ün üzerinde yükseliş gösterdi.

Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde sert düşüşler görülürken, altın fiyatları primlendi.

POWELL’IN AÇIKLAMALARI SONRASI ALTIN FİYATLARI SERT YÜKSELDİ Geçtiğimiz güne 1748 dolardan başlayan ons altın Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrasında 1770 dolara kadar yükseldi. Ons altın günü 1769 dolardan kapattı.

Bugün de yükseliş eğilimini sürdüren ons altın şu dakikalarda 1782 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1767 dolar, en yüksek ise 1783 dolar seviyeleri test edildi.

GRAM ALTIN YENİDEN REKOR SEVİYEYİ TEST ETTİ Ons altındaki sert yükseliş gram altın fiyatının primlenmesine yol açıyor. Geçtiğimiz güne 1048 liradan başlayan gram altın 1060 liraya kadar yükseldi.

2023 öngörülerini paylaşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş,"2023'te ezberler bozulabilir" dedi ve şöyle devam etti:Doların hem yurt dışı hem yurt içi değerinde kayıp var. Doların yatırım aracı olmadığını, ödeme aracı olduğunu belirtmek isterim.

TCMB farklı bir politika uyguladı, tek haneli faize gitti. Şimdi sırada enflasyon var. Seçime kadar tek haneli faizle yolumuza devam edebiliriz. Bundan sonraki süreçlerde ev, araba alacaklar, kredilerde biraz daha düşüş bekliyorlar.

Ocak ayı itibarıyla konutta faizlerin de 1 seviyesinin altına sarkmasını mümkün görüyorum.-Son 20 yıllık getiriden gram altın TL yüzde 6291 getiriye sahip. Euro yüzde 1215'lik getiriye sahip. En çok konuşulan dolar kuru da son 20 yılda yüzde 908'lik getiri ile 4. sırada.

Gözümüzün gördüğü her şey dolar maliyetli olduğu için çok konuşuluyor ama gram altın kadar getirisi yok.-Gram altın TL yatırımcısını üzmeyen bir yatırım aracı. Altındaki birikimleri önemsiyorum ben.

2023'te rüzgar tersine dönecek. Doların değer kaybettiği, altın, sterlin, gümüş, euro gibi yatırım araçlarının da değerinin arttığını görebiliriz. 2023'te ezberler bozulabilir.

Son haftalarda Çin’den gelen görüntülerin küresel piyasaları rahatsız ettiğini ifade eden İslam Memiş, insanlara zorla covid testinin yapılması, sokak olaylarının siyasi boyutlara gelmesinin piyasalarda karışıklığa neden olduğunu söyledi. Memiş, “Yeniden kapanma mı geliyor? Eğer yeniden bir kapanma olursa bu yeniden bir ekonomik krizle sonuçlanır “ ifadelerini kullandı.

İslam Memiş, son gelişmelerden sonra Asya borsalarının yeniden yükselişe geçtiğini anlattı. Çin’de vaka sayılarında 100 bin civarı artış olduğunun altını çizerek, 2022 yılında yatırımcıların yeniden bir hikayeye ihtiyaç duyduğunu ve bu bahaneyle hikayenin de bulunduğunu söyledi.

İşlerin çıkmaza girdiğini söyleyen Memiş, bunun dünya ekonomileri için yeni bir bahane olarak 2022 yılını tamamlayan bir etken olduğunun altını çizerek “ Bana göre, her ülkede farklı bir salgın süreci başlayacak. bununla beraber dünya yeniden bir kapanma sürecine girebilir “ dedi.

İslam Memiş'ten Aralık tahmini Altın piyasasındaki hareketliğini değerlendiren İslam Memiş, yukarı yönlü hareketliliğin devam edeceğinin altını çizerek, gram altının yıl sonunda geleceği fiyatı açıkladı.

Bir ayda 150 TL artacak! Gram altındaki yükselişin süreceğini belirten İslam Memiş, altının 2022 yılını 1.200 TL seviyesinden kapatacağını söyledi.

Gram altın 2023'te 1.400 TL Altının Aralık ayının sonunda 1.200 TL olacağını belirten İslam Memiş, 2023 yılı içerisinde ise gram altının 1.400 TL olacağını öngördü.