genel

Altın fiyatları için '1500 lira' tahmini! Eylül ve yıl sonu için ayrı ayrı rakam verildi! Gözler o veriye çevrildi, gram altın ve...

Altın fiyatları 20 Temmuz son dakika! Altın ile ilgili son yaşanan gelişmeler yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Altın fiyatları dar bantta hareketini sürdürürken; yatırımcıların gözü haftaya açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararında. Gram altın fiyatı son 5 hafta boyunca kaybettirdi. Haziran ayının ortasında 1040 lira seviyesine kadar yükselen gram altın bu tarihten itibaren düşüşe geçti. 5 haftalık süre içerisinde gram altında değer kaybı yüzde 10’a dayandı.

Abone Ol

Altın fiyatları son dakika gelişmesi 20 Temmuz! Geçtiğimiz hafta ABD’de enflasyon rakamlarının 41 yılın rekorunu kırmasının ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 100 baz puan faiz artırabileceğine yönelik ihtimal piyasalarda fiyatlanmıştı. Küresel piyasalarda ABD'de devam eden bilanço döneminde şirket karlılıklarının beklentileri geride bırakmasıyla pozitif bir seyir izleniyor.

Bir süredir varlık fiyatları üzerinde etkili olan küresel resesyon ve enflasyon endişeleri yerini açıklanan bilançolar nedeniyle hisse ve sektör bazlı değerlendirmelere bıraktı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temmuzda 75 baz puanlık faiz artışıyla yetineceğine ilişkin beklentilerin devam etmesi piyasalardaki söz konusu pozitif seyri destekliyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in temmuzda yüzde 65 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı fiyatlanırken, Eylül toplantısında bankanın yüzde 50 ihtimalle 75 baz puan ve yüzde 33 ihtimalle 50 baz puanlık faiz artışı yapılacağı öngörülüyor.

Avrupa'da, dün açıklanan verilere göre Euro Bölgesi'nde haziranda yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 8,6'ya ulaşarak rekor kırarken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarınki toplantısında 50 baz puan faiz artıracağına ilişkin beklentiler güçlendi.

EURO ECB ÖNCESİ TOPARLANIYOR Piyasalarda güçlü dolar, zayıf Euro teması değişti. Yarınki ECB faiz toplantısı öncesi Euro kayıplar azaltıyor, dolar zayıflıyor.

Dolar endeksi düşüş eğilimini sürdürerek 106,5'e gerilerken, Euro, ABD doları karşısında son 2 haftanın en yüksek seviyesi olan 1,02729'u gördü.

Yükseliş eğilimini sürdüren dolar/TL ise bu sabah 17.60'ın üzerini test ederek, yılın zirvesini bir kez daha yeniledi. Euro/TL 18,06 seviyelerine kadar yükseldi.

TD SECURITIES’TEN DOLAR YORUMU Yatırımcılar piyasalara ilişkin analist yorumlarını araştırırken TD Securities analistleri, “Bunun başka bir yolu yok. Fed’in elinde bir enflasyon sorunu var. Bu yüzden dolar, döviz piyasalarının kralı olmaya devam edecek.

ALTIN FİYATLARINDA YATAY SEYİR Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temmuzda 75 baz puanlık faiz artışıyla yetineceğine ilişkin beklentilerin devam ettiğini belirterek, yarınki Avrupa ve Japonya merkez bankalarının faiz kararları öncesinde altın fiyatlarının dar bant içinde yatay bir seyir izlediğini kaydetti.

Dün yüzde 0,1 artışla 1.711,7 dolardan günü tamamlayan altının ons fiyatı, şu dakikalarda 1711 dolardan işlem görüyor.

TD Securities analistleri, altın fiyatları için yaptıkları yorumda ise, “Fiyatlar, şimdi pandemi öncesi seviyelere meydan okuyor. Bu yüzden, altındaki en büyük spekülatif grup, giriş seviyeleri test edilirken şahin bir Fed rejimi altında acıyı hissetmeye başlayacak” diyor.

Son olarak, analistler, geçen hafta büyük miktarda uzun vadeli işlem yapılmasına rağmen, traderların son derece büyük bir pozisyon boyutuna sahip olmaya devam ettiğini söylüyorlar. Bu bağlamda analistler şunları dile getiriyor: “Bu nedenle, ‘tasfiye boşluğunda, bu büyük pozisyonlar en savunmasız olanları. Bu da sarı metalin daha da aşağı yönlü olmaya devam ettiğini gösteriyor.”

GRAM ALTIN 5 HAFTADIR DÜŞÜYOR Öte yandan gram altın fiyatı son 5 hafta boyunca kaybettirdi. Haziran ayının ortasında 1040 lira seviyesine kadar yükselen gram altın bu tarihten itibaren düşüşe geçti. 5 haftalık süre içerisinde gram altında değer kaybı yüzde 10’a dayandı.Öte yandan analistler gram altında 950 lira ve 900 lira aralığını alım fırsatı olarak öne çıkarıyor. Bin liranın üzeri ise potansiyel satım bölgeleri olarak öne çıkıyor.

"FİYATLAR GERÇEKÇİ DEĞİL" Gram altının son birkaç gündür 950-960 lira civarında seyrettiğini gören vatandaşlar altın bozdurmaya gidince uzmanlar uyarma gereği duydu: “Ekran fiyatları gerçekçi değil, serbest piyasada altın fiyatı 984 lira civarında. Altın bozduranlar ekran fiyatına kanmasın."Altın fiyatlarında ekranda göründüğü gibi bir düşüşün söz konusu olmadığını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Gramda şu anda böyle bir fiyat yok. Serbest piyasada fiyatlar 984-989 lira arasında değişiyor.

İnsanlar bir düşüş olduğunu sanmasın. Ekranda görülen rakamsal değerler forex (uluslararası döviz piyasası) yani efektif kur üzerinden hesaplanıyor. Bankacılık sisteminde böyle bir rakam ortaya çıkıyor ama gerçekçi değil” dedi. BİRKAÇ KUYUMCUYA GİDİN Aksine altında iç piyasada hareketlilik olduğunu dile getiren Memiş, “Yani vatandaşın altın talebi sürüyor. Bu nedenle altın bozdurmak isteyenler fiyatlara dikkat etsin, televizyonda ya da internette gördüğü düşük fiyata kanmasın, 960 liradan altın bozdurmasın.

Ayrıca bankaların makas yani al-sat fiyatları da çok yüksek. Bunlara da dikkat edilmeli” diye konuştu. GRAMDA HEDEF 1500 LİRA Piyasayı dünyadaki küresel fon yöneticilerinin şekillendirdiğini ve yatırım araçları arasında sörf yaptığını dile getiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de “Tüm yatırım araçlarında zaman zaman fiyatı yükseltip zaman zaman da düşürüyorlar.

Şu anda da altın baskılanıyor ama aslında dünyada küresel riskler bitmedi. Yani ‘güvenli liman’ olan altının yükselmesi gerekirken, bu fonlar şu anda doları yükseltiyor” dedi. 20 LİRA MAKAS VAR Altının şu andaki fiyatlardan işlem görmesinin inandırıcı olmadığını söyleyen Yıldırımtürk, “Bankayla serbest piyasa arasında 20 lira fark var ama işlem yapılmak istendiğinde yine aynı fiyata denk geliyor.

1500 LİRA BEKLENTİSİ Zaten bu fiyatlar da kalıcı değil. Ağustos sonrası altının onsunun 1.950-2.050 dolar olacağını, dolar kurunun yükselmesiyle gramın 1.025-1.050 liraya yükseleceğini düşünüyorum. Yani gramda 985-990 liralar alım için bir fırsat. Sene sonu gramda 1.500 lira beklentim var” diye konuştu.KADEMELİ ALIM TAVSİYESİ Yılsonu beklentisini de söyleyen Memiş, “Gram altın eylülde 1.200 liraya yükselecek. Yılsonu içinse 1.450 lira öngörüm vardı ve bu devam ediyor. Çünkü hem dolar/TL kuru hem de altının onsu (31.1 gram) yılın son çeyreğinde rekorlarını tazeleyebilir.Yani vatandaşlar gramda 950 liranın altındaki sarkmalara kanmasın. Hatta gram altında 1.000 liraya kadar kademeli olarak alım yapılmasını öneriyorum. Eylülde küresel enerji ve gıda krizleri nedeniyle piyasalar yine yükselecektir.” dedi.

YIL SONU İÇİN TAHMİN Uzmanlar şu anda 1000 liranın altında seyreden gram altın için yıl sonunda 1500 lira seviyesinin görülebileceğini belirtiyor GÜNCEL ALTIN FİYATLARI! GRAM ALTIN NE KADAR? ALIŞ: 968,13 SATIŞ: 968,27

ÇEYREK ALTIN NE KADAR? ALIŞ: 1.612,00 SATIŞ: 1.625,00

YARIM ALTIN NE KADAR? ALIŞ: 3.214,00 SATIŞ: 3.249,00

TAM ALTIN NE KADAR? ALIŞ: 6.596,00 SATIŞ: 6.651,00

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR? ALIŞ: 6.551,00 SATIŞ: 6.650,00