genel

Aldığınız pet şişede bu ibare varsa...

Abone Ol

Marketlerden aldığınız plastik şişelerin nelerden yapıldığını bugüne kadar merak edip araştırdınız mı?

Aldığınız plastik şişeler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey plastik şişenin altına bakmak.

Şişenin en altındaki bu sembol size şişenin hangi maddeden yapıldığı hakkında bilgi vermektedir.

Sağlık açısından plastik şişelerin hangi maddeleri içerdiğine dikkat etmeniz gerekmektedir.

İşte o sembollerden bazıları...

PET/PETE Bu ürünün sadece bir defa kullanılması gerekiyor. Eğer birden fazla kullanılırsa içerisinde bakteriler çoğalıyor ve temizlenmesi çok zor oluyor. PET sembolü gördüğün şişeleri almamaya dikkat edin.

HDP/HDPE HDPE'den sert plastikler, plastik şişeler, saklama kapları, market poşetleri ve oyuncaklar yapılıyor. Bu tip palstikler kimyasal içermezken sıcağa karşı dayanıklıdır.

PVC/3V Bu plastik yemek yağ kapları, bebek emzikleri, çocuk ve köpek oyuncaklarını yapımında kullanılıyor. Bu plastikle üretilen ürünşer ABD ve Avrupa'da satılması yasak. Bu plastikler anne karnındaki bebeğe zarar veriyor ve vücuttaki hormonları bozuyor.

LDPE Bu plastikle mobilya, giysi, ekmek poşetleri, market poşetleri ve donmuş yiyeceklerin kaplarının yapımında kullanılıyor. Çevre ve insan sağlığına zararı yoktur fakat sıcağa maruz kalınmaması gerekiyor.

PP Bu plastik beyaz ve saydam bir renktedir. Reçel ve yoğurtların kapları bu plastikten yapılıyor. Hafif sıcaklıklara dayanıklı olup mikrodalgada kullanılabilir. Doğaya ve insan sağlığına zarar vermez.

PS Tek kullanımlık araç ve gereçlerde kullanılır. Ayrıca oyuncak, mutfak eşyası ve bilgisayar parçalarında da kullanıldığı bilinmekte. İnsanlara zarar vermese de hayvanların akciğer, böbrek ve cinsel organlarına zarar veriyor. Hayvanseverlerin bu ürünleri kullanmaması gerekiyor.

Diğer Diğer sembollü plastiklerde ise, bazıları zararlı bazıları zararlı olarak görülüyor. Diğer kategoride olan biyoplastikler insan sağlığına zararsızdır. Ancak biberon yapımında kullanılan polikarbonatların içinde bulunan hormon bozucu maddeden dolayı 2011'den beri Avrupaa'da satışı yasaklanmıştır. Siz de bu tür plastikten yapılmış biberonları almamaya dikkat edin.

HDP/HDPE, LDPE ve PP plastikleri insan sağlığına zarar vermediği için, bu sembollere ait plastik ürünlerini alabilirsiniz.