genel

AK Parti seçim beyannamesinde yer alan ‘asgari ücret’ detayı: Temmuz ayında asgari ücrete yüzde....

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen programla 14 Mayıs öncesi AK Parti'nin seçim beyannamesini açıklaması üzerine asgari ücret ile ilgili dikkat çeken bir madde ortaya çıktı.

Abone Ol

Geçtiğimiz gün Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen programla Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs öncesi AK Parti'nin seçim beyannamesini açıkladı. Açıklanan seçim beyannamesinde ‘Temmuz ayında asgari ücrete artış yapacağız’ ifadesinin yer aldığı madde dikkat çekti. Enflasyonun baz alınacağı yeni asgari ücret içinse hesaplar şimdiden yapılmaya başlandı.

2023 yılın Ocak-Temmuz dönemini kapsayan zamla birlikte 5.500 TL'den 8,506 TL'ye yükseltilen asgari ücret için AK Parti'nin hazırlık yaptığı kesinlik kazandı. 14 Mayıs seçimlerinin ardından iktidarda herhangi bir değişiklik olmazsa eğer Temmuz ayından itibaren yeni asgari ücret uygulanması için Asgari Ücret Tespit Komisyonu Haziran ayında toplanacak. Komisyonun yeni asgari ücret için yeni rakam belirlerken en büyük parametresi ise enflasyon verileri olacak.

Asgari Ücrete ne kadar zam yapılır? TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre enflasyon oranı Mart ayında aylık bazda yüzde 2,29, yıllık bazda ise yüzde 50,51 seviyesinde kaydedildi. Nisan-Mayıs- Haziran aylarının enflasyon verilerini yanı sıra tıpkı Ocak ayında olduğu gibi en az yüzde 10’luk bir refah payının asgari ücret ara zammına eklenmesi gündemde.

Bu kapsamda asgari ücrete gelecek yüzde 20'lik bir artış yeni rakamı net olarak 8,506 TL'den 10.207 TL’ye yükseltecek. Brüt olarak asgari ücret ise 12.010 TL olacak. Yüzde 30’luk artış durumunda brüt asgari ücret 13.010 TL, net ise 11.057 TL olarak kayıtlara geçecek. Yüzde 40 ihtimal kapsamında ise yeni asgari ücret brüt 14.011 TL, net 11.908 liraya kadar yükselecek.