genel

2023 İmar Affı: İmar barışı gelecek mi? İmar barışı ile ilgili son dakika gelişmesi...

İmar Barışı Mağdurları Platformu, kamuoyunda ruhsata ve imara aykırı yapılara verilecek olan Yapı Kayıt Belgesi ile bu yapıların yasallık kazanması olarak bilinen imar barışı için bir rapor yayımlayarak taleplerini açıkladı.

Abone Ol

11 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına İmar affı için kanun teklifi verildi ve verilen kanun teklifi komisyona gönderildi. Sözkonusu kanun teklifinin kapsamı ve ne zaman çıkacağına dair resmi kaynaklardan bir açıklama henüz yapılmadı.

Sözkonusu kanun teklifi ile ilgili bir açıklamama yapılmaması merak konusu olurken İmar Barışı Mağdurları Platformu 2018 yılında çıkarılan “İmar Barışı” yasası yüzbinlerce ailenin zor durumda kaldığını belirterek bir rapor yayımladı.

Platform tarafından taleplerde tek tek açıklanırken raporun gerekçesi olarak, 2018 yılında çıkan 'İmar Barışı' yasasının yüzbinlerce kişiyi mağdur ettiğini, ortaya çıkan tahribatın yetkililere duyurularak gereken önlemlerin alınması olduğu belirtildi.

Mağduriyet yaşanmasının sebebi raporda madde madde açıklandı: a) Reklam filmlerinde, iptallerde en önemli kriter olan 31.12.2017 tarihine vurgu yapılmaması b) İmar Barışı tanıtım broşür/müracaat kılavuzunda da 31.12.2017 öncesi vurgusunun yapılmaması c) İnşaat başlama ve bitiş tarihinin başvuru formunda olmaması d) Başvuru sırasında kontrol ve denetim mekanizmasının olmaması e) Numarataj talebinde ilgili belediye/idare kontrolsüz numara vermesi f) Yapı kayıt belgeleri ilgili belediye/idareye verildiğinde, emlak beyanı verildiğinde denetime tabi tutulmaması g) Başvuru ve ödeme tarihinin 2 defa uzatılması h) Başvuruların Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurduğu bir sistem üzerinden online yapılması, e-devlet üzerinden yapılan başvuruların sistem üzerinden otomatik olarak onaylanması i) Yapı kayıt belgelerinin sistem tarafından oluşturulması ve vatandaşlara sistem üzerinden (e-devlet) ulaştırılması, bu sırada başvuru kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına dair gerekli kontrollerin yapılmaması, j) Yapı kayıt belgelerinin iptal etme yetkisinin sonradan Çevre Şehircilik İl Müdürlüklerine devredilmesi, bu konuda yönetmeliğin sonradan hazırlanması, il müdürlüklerinde dahi yasanın tam olarak anlaşılmaması, bu nedenle iller arasında uygulama farklılıklarının oluşması. k) Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, başvuruların başlamasına rağmen illerde denetlemenin nasıl yapılacağı, hangi kriterlere dayanarak, ne tür deliller ile iptallerin yapılacağı, kim tarafından kontrol edileceği konusunda bir tebliğin bulunmaması, fakat vatandaşın tüm teknik ve hukuki detayları bildiğinin kabul edilmesi

İmar Barışının güncellenmesinin sağlayacağı yararlar ise şu şekilde belirtildi: 1) Uydu görüntülerinin tutarsızlığı, zaman farklılıkları vb. sebeplerle mağduriyetler yaşanmayacaktır. 2) İyi komşu ve kötü komşu şikâyetleri, CİMER şikâyetleri ortadan kalkacaktır. 3) Kayıtsız hiçbir yapı ya da barınak kalmayacaktır. 4) İller arası farklı uygulama yapan il müdürlükleri ve idareler/belediyeler den kaynaklı mağduriyetler ortadan kalkacaktır. 5) Kesilen cezalar ve bazı yaptırımlar eski komşulukları geri getirecektir. 6) Yapı Kayıt Belgesine güvenerek kiralama-devir ve satış gibi el değiştirmelerden günahsız üçüncü kişilerin mağduriyetleri giderilecektir. 7) Ön soruşturma ve araştırma gibi hazırlıklardan kolluk kuvvetlerinin iş yükü azalacaktır. 8) İmar kirliliği, yalan beyan ve yapı kayıt belgesi iptali iptal davalarından mahkemeler rahatlayacaktır, vatandaşların sicili bozulmayacaktır.

9) Başvuru yapmış ama ekonomik sebeplerden dolayı ödemesini yapamayanlar yapı kayıt belgesine kavuşabilecektir. 10) Başvuruyu kaçıranlar bu hakkını kullanabilecektir. 11) Yapı Kayıt Belgesi iptal olanların yıkılması durumunda minimum 100 Milyar TL milli servet moloz ve çöp olacağı gibi yıkılmalar bile yıllarca sürecektir. 12) Yılların birikimi ve emeği, çocuklarımızın, torunlarımızın gözü önünde yuvalarımızın yıkılması durumunda minik yavrularda bırakacağı etkiyi kimse tahmin bile edemez. 13) Devlet ile millet yeniden barışacaktır.

14) Dünyadaki ekonomik daralma, pandemiden kaynaklanan kapanma ve kısıtlamalardan zora giren Mimarlık-Mühendislik ofisleri ve İnşaat sektöründeki malzeme/işçilik bakımından piyasa canlanacak, bunların vergi ve istihdam olarak devlete katkısı olacaktır. 15) Mali açıdan devletin kasasına yüklü bir kaynak gelir olarak girecektir.

İMAR BARIŞİ MAĞDURLARI PLATFORMU yaşadıkları mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini bekliyor.