genel

10 soruda Kerkük'te neler oluyor?

Abone Ol

Yasa dışı referandum sonrası Kerkük'te tansiyon doruğa çıkmış durumda. Irak ordusunun Kerkük'e müdahalesi gündemde, buna karşın Peşmerge tarafından da meydan okuyan açıklamalar geliyor. Peki Türkmen kenti Kerkük'te neler oluyor,

KERKÜK'TE ŞU AN YEREL YÖNETİM KİME AİT? Kerkük'teki yerel idare 2014'ten bu yana Peşmerge'ninelinde. Burası aslında bir Türkmen kenti ancak 2003 ABD işgalinden sonraki süreçte Türkmenlere yönelik sürgün politikası uygulandı, tapu daireleri ve nüfus daireleri yakıldı, demografik yapının değiştirilmesine yönelik bir çok kez saldırı gerçekleştirildi.

PEŞMERGE KERKÜK'E NASIL GİRDİ? 11 Haziran 2014'te DAİŞ teröristleri Musul'u işgal ederken Musul'daki Irak askeri çekilmişti, aynı günlerde DAİŞ'inKerkük'ü de işgali gündeme geldiğinde Peşmerge, Kerkük'ten de çekilen merkezi hükümet güçlerinin yerine Kerkük'e girdi.

KERKÜK'TE SÖZ HAKKI KİMDE? Irak anayasasının 140. Maddesine göre Kerkük tartışmalı bölge olarak geçiyor. Statüsün adı tam olarak konulmadı ve Irak genelinde olduğu gibi merkezi hükümete bağlı, yani Peşmerge'nin oradaki varlığı Bağdat hükümetinin onayı olmadan yapılanması, meşru değil. Bir de tabi Kerkük'ün Türkmen şehri olduğu gerçeği var.

KERKÜK'TE HANGİ PEŞMERGE GRUBU ETKİLİ? Kerkük'te etkin olan peşmergeler Barzani değil Talabani'ye bağlı. Bağdat'ın referandum sürecinde görevden aldığı ama bunu reddeden Kerkük Valisi Necmettin Kerim de Barzani'nin KDP'sinden değil, Süleymaniye merkezli Yurtseverler Birliği'nden.

KERKÜK'TE PKK VAR MI? PKK teröristleri 2014'teki peşmerge yapılanmasıyla birlikte ve sonraki süreçte DAEŞ ile mücadele bahanesiyle Kerkük'te yapılandılar. Bunda Kerkük valisi Necmettin Kerim'in de etkisi oldu. Vali, PKK terör örgütüyle yakın ilişkide olan biri.

REFERANDUM SÜRECİNDE KERKÜK'TE NELER OLDU? Kerkük'te önce resmi binalara bölgesel yönetimin bayrağı çekildi. Nisan ayındaki bu gelişme bir hayli tartışmalara yol açmıştı. Ardından Kerkük, gayrimeşru referanduma dahiledildi. Bağdat bu andan itibaren Kerkük konusunda daha yüksek sesle tavır göstermeye başladı.

KERKÜK'TE SON OPEARSYON NE ZAMAN YAPILDI? Referandum öncesinde Musul operasyonunun bir parçası olarak Kerkük'ün Havice kasabasında DAİŞ operasyonu yapılmıştı. Bağdat peşmergeyi bu operasyona dahil etmedi. Ve kısa sürede Havice DAİŞ'ten alındı.

ŞU AN KERKÜK'TE NELER OLUYOR? Bağdat'ın Kerkük'e müdahale edeceği konuşuluyor. Kerkük çevresine Havice operasyonu sırasında sevk edilen Haşdi Şabibirlikleri var. Irak ordusuyla Haşdi Şabi birliklerinin Kerkük'e operasyon düzenleyip, peşmergeyi çıkarması gündemde.

KERKÜK'E MÜDAHALE OLURSA NELER YAŞANIR? Kerkük'te Peşmerge var ama müdahale olursa bu sadece Irak ordusu-Haşdi Şabi ile Peşmerge arasında olmaz. Peşmerge, PKK'yı da sahaya sürebilir. Türkmenler böyle bir ihtimale karşı teyakkuzdalar, silahlı olarak kendi mahallelerini koruma altına almaya çalışıyorlar.