Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsayan çalışmada adım adım sona gelindi.

Son olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen EYT teklifine göre  kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

İlgili düzenlemenin kanunlaşması için yasa tasarısının, Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldükten sonra Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başvurularının alınacağı düzenlemede ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin yararlanması bekleniyor.  Maaşların ise Mart sonu Nisan başında ödeneceği öngörülüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen EYT teklifinin 7 Şubat tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi planlanıyordu ancak tüm Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketinin meydana gelmesi dolayısıyla Meclis çalışmalarına 28 Şubat tarihine kadar ara verildi.

28 Şubat Salı günü ilk olarak EYT teklifinin gündeme alınması beklenirken, HaberGlobal'da yer alan habere göre söz konusu yasa tasarısının kapsamının genişletileceği belirtildi. 

İlgili haberde deprem dolayısıyla yakınlarını kaybedenlerin aileleri de bu düzenleme kapsamına alacak. Herhangi yasal bir düzenleme yapılmasına gerek kalmadan vefatın kesinleştirilmesinin akabinde SGK'da yapılacak işlemler sonucunda yasal hak sahipleri emekli maaşından faydalanabilecek.