ABD’de, Türkiye’ye F-16 satışını engellemek için FETÖ destekli Türk karşıtı lobi harekete geçti. Başını, daha önce FETÖ elebaşı Gülen’in iadesine mani olmak için eski Başkan Donald Trump’ı baskı altına almaya çalışan milletvekili Frank Palone’un çektiği, ABD Kongresi’nden 35 vekil, Başkan Joe Biden’a mektup göndererek “F-16 satışını durdurma” çağrısı yaptı. Mesnetsiz sözlerle bezeli mektubun bir kopyasını twitter hesabından yayınlayan FETÖ destekçisi Pallone, “Erdoğan’ın istikrarı bozan eylemlerini ve uluslararası hukuk ihlallerini durdurmak için, somut adımlar atılana kadar Türkiye’nin ordusunu desteklememeliyiz” skandal ifadelerine yer verdi. 

Yeni Şafak'ın haberine göre mektupta “NATO zirvesinde, F16’ların potansiyel satışı ve Türkiye’deki uçakların modernizasyonuna ilişkin yapmış olduğunuz yorumlardan dolayı derin endişe içinde olduğumuzu bildirmek isteriz” ifadelerini kullanan Türk karşıtı lobi üyesi vekiller, satışın durdurulması çağrısında bulundu. “Satışın gerçekleştirilmesi Erdoğan’ı ödüllendirmeniz anlamına gelecektir” sözleri sarf edilen mektupta, Türkiye’nin, PKK’ya açıktan destek veren İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerine ilişkin endişelerine “saçma” denildi. 


KANTER’LE FOTOĞRAFLARI VAR 

Türkiye’nin, Irak ve Suriye’de terörle mücadele operasyonlarına “insan haklarına aykırı” iftirasında bulunan vekiller, Yunanistan’ın son dönemdeki hukuksuz tavrına ve provokatif çıkışlarına da destek verdi. ABD’nin, Erdoğan hükümetini, F-16 anlaşması ile desteklememesi gerektiğini vurgulayan Türkiye karşıtı lobi üyeleri, Türk ordusunun güçlenmesine mani olunması çağrısında bulundu. Mektubu yazan vekillerin öncülüğünü yapan Palone, 2018 yılında FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi ilgili yürütülen diplomasiyi baltalamak ve Trump yönetimine baskı kurmak amacıyla kampanya yürütmüştü. Trump’a yazılan mektupta, “Sürgündeki din adamı Gülen’in iadesini durdurun” çağrısında bulunan Palone öncülüğündeki FETÖ destekli vekiller, terörist başının iadesinin “sorumsuzluk” olacağını belirtmişti. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesine ilişkin “hukuksuz” ifadeleri kullanılan mektupta imzacılar, Trump’a bu süreci sonlandırması çağrısında bulunmuştu. 

Yine F-16 satışına karşı çıkan mektubu imzalayanlar arasında bulunan Tony Cárdenas, ABD’deki Ermeni lobileri ile birlikte Karabağ savaşında, asılsız suçlamalarla Türkiye’yi hedef alan kampanyalar yürütmüştü. İmzacılar arasında bulunan Yunan lobisinden Gus Bilirakis, Gülen’in manevi oğlum dediği FETÖ’cü Enes Kanter’le foto paylaşmış ve “Mecliste sesinin duyulmasını sağlayacağım” demişti. ABD’de, Ülkü Ocakları’nı hedef alan kampanyayı yöneten ve Kanter’le Zoom üzerinden görüşmeleri ortaya çıkan Dina Titus da, skandal F-16 mektubunun imzacıları arasında.