Fen bilimleri, hayatın içinden gelen birçok alana özgü beceriler barındıran, bütün bireyleri fen okuryazarı olarak yetiştirmeyi hedefleyen bir bilim dalıdır. Ülkelerin gelişmesinde fen bilimlerinin büyük önemi olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Ülkemizde öğretmen atama kontenjanlarına baktığımızda fen bilimleri alanının İlköğretim alanlarının içerisinde en düşük atama yüzdeliği aldığı görülmektedir. Bu durum fen bilimleri alanının hak ettiği değeri ve önceliğini göstermemektedir. 

Genel atama sayısında fen bilimlerine ayrılan pay her yıl azalmaktadır.

Veriler doğrultusunda fen bilimleri alanı diğer branşlar içerisinde temel alan olması rağmen haftalık ders saatlerinin az olduğu görülmektedir.

Aynı zamanda İlköğretim alanları içerisinde en az norm sayısı, temel alan olması rağmen fen bilimleri alanına aittir.

Fen Bilimleri dersine Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersi seçmeli olarak eklenmiştir. Ders sayısının artırılmasına paralel olarak Fen Bilimleri kontenjanları artış göstermelidir.

Avrupa’da fen eğitimine baktığımız zaman okulla birlikte fen ile ilişkili kurumların da bu olaya destek verdiği görülmektedir. Fen ile ilişkili kurumlarca araştırmaya destek verici, bilimin doğasını anlamaya yönelik, bilim kültürü oluşturmak, fen eğitiminin önemini ve fenin neden var olduğunu fark ettirmek amacı ile çok sayıda çalışma yürütülmektedir. Fen eğitimi dünyada ISCED(internation standart classfication of education) 1, 2, 3 şeklinde 3 aşamada işlenmektedir ve her aşama bir öncekine göre daha kapsamlı hal almaktadır. Avrupa’da fen eğitiminin gelişmesine yönelik çalışmalara baktığımız zaman fen eğitimini destekleyen stratejiler ve politikalar bulunmaktadır. (Avrupa da fen eğitimi-ulusal politikalar, uygulamalar ve araştırma, 2011).


Fen alanındaki yeterli başarının yakalanması için fen eğitimine gerektiği önemin gösterilmeli, İlköğretimde fen projeleri desteklenmeli ve fen programları geliştirilmelidir. 

Bilime öncelik, fen bilimlerine nitelik kazandırmak adına bilimin gelişmesi yolunda atılacak en önemli adımlardan birisi fen bilimleri alanına ait belirlenmiş Öğretmen Norm Kadrolarının arttırılması olacaktır.

Adil bir dağılımla Fen, Türkçe, Rehberlik, İngilizce gibi branşların yaşadığı mağduriyet giderilmeli, atama kontenjanlarının artırılması gerekmektedir.