CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklama yapan Parti Sözcüsü Öztrak, Türkiye'nin, kuzeyindeki bu savaşa işsizlik ve hayat pahalılığı içindeyken çok kırılgan bir ekonomik yapıda hazırlıksız yakalandığını söyledi.

Öztrak, Rusya ve Ukrayna'nın dünya buğday ihracatının yüzde 30'unu, gübre ihracatının yüzde 24'ünü gerçekleştirdiğini belirterek, "Dolayısıyla kuzeyimizdeki savaş daha da uzarsa gıda güvenliği açısından ilave ciddi sıkıntılar kapımızda bekliyor" dedi.

'ENERJİ SORUNU YAŞAYACAK 3 ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE'

Öztrak, "OECD'nin raporuna göre, Türkiye, Rusya'dan enerji ithalatındaki sıkıntıdan en fazla etkilenecek üç ülkeden biri olarak gösteriliyor" dedi.

Bunun enerjide Rusya'ya aşırı bağımlı hale gelinmesinin neticesi olduğunu söyleyen Öztrak, "Dünyada enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlar toplumun en yoksul, en kırılgan kesimlerini vuracak. Bu nedenle milletimizin hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerini odağına alan yeni ekonomik ve sosyal politikalara çok acil ihtiyacımız var" diye konuştu.

'BU MODELİN KİMİ KURDAN KORUDUĞU ORTAYA ÇIKACAK'

"Kur Korumalı Mevduat Hesabı"nı eleştiren Öztrak, "Bu modelin kimi kurdan koruduğu ortaya çıkacak. Parasını bu hesaba yatıran zengin önce bankadan faizini alacak. Üstüne bir de bu faizin dört katını milletin hazinesinden, Erdoğan'ın paramızı pul etmesinden dolayı alacak. Bir de üstüne üstlük bunun karşılığında beş kuruş vergi ödemeyecek. Ama millet ekmek alırken dahi ödediği vergilerle, zenginin parasına verilen döviz garantisini ödeyecek. Hak, hukuk, adalet bunun neresinde?" şeklinde konuştu.

Öztrak, hazine garantili kamu-özel iş birliği projelerinin yükünün de giderek ağırlaştığını ifade etti. Geçen hafta sonu açılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nden geçiş ücretini eleştiren Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erdoğan'ın açıkladığı fiyata göre 290 liralık geçiş ücretinin 200 lirası geçenden alınacak. Ama Kars'ta, Iğdır'da, Şanlıurfa'da oturup bu köprülerden geçmeyenler de köprüden geçmiş gibi para ödeyecek.

Hazine, köprüden geçen her araç için yandaşa 90 lira, geçmeyen her araç için de 290 lira ödeyecek. Nereden alacak bunu? Milletin kesesinden alacak. Kime ödeyecek? Yandaş müteahhitlere ödenecek. Aynı hatta feribot fiyatı gidiş-geliş 107 lira. Millet 400 liraya bu köprüden niye gidip gelecek?”

Öztrak, “Asgari ücret açlık sınırının altında. Borcunu ödeyemediği için icralık olanların sayısı her gün artıyor. Sadece 3 ayda icra dosyası sayısı 2,2 milyon artışla, 24 milyona dayanmış. Esnaf bitmiş, çiftçi bitmiş, emekçi bitmiş, emekli bitmiş. Millet mağdur” dedi.

CHP Sözcüsü Öztrak, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş için 'Barış insanıdır.' dedi. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?" sorusu üzerine Öztrak, "Demirtaş'ın haksız yere siyaseten içeride tutulduğu herkesin bildiği bir gerçektir" yanıtını verdi.

"Adana'da Furkan Vakfı üyelerinin yürüyüşünde çıkan olay hakkında görüşleriniz nedir?" sorusuna karşılık Öztrak, yasaya uygun şekilde gösteri yapmanın herkesin hakkı ve Anayasa'nın hükmünün açık olduğunu belirtti.