Hayalini kurduğunuz EYT emekliliğinden yararlanamayanlar veya kıl payı kaçıranlar için sevindirici bir haberimiz var. SGK, emekli olamayanlara toplu para ödemesi yapacak. Bu ödeme için yapmanız gereken tek şey, bir dilekçe yazarak SGK'ya başvurmak. SGK, başvurunuzu değerlendirerek ödediğiniz tüm primleri toplu şekilde geri ödeyecek. Ayrıca, askerlik ve doğum borçlanması yapanlar da aynı ödeme imkanından yararlanabilecekler. SGK, toplu ödemeyi sadece bir kez yapacak ve SSK ve Bağkur emeklileri bu hizmetten yararlanabilecekler.

SSK ve Bağkur emeklileri, emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramadıkları durumlarda SGK merkezi veya il müdürlüğüne dilekçe yazarak ödedikleri primleri geri alabilecekler. Sigortalının vefatı halinde hak sahibi yakınları da toplu ödeme talep edebilecekler. Ancak, SSK ve Bağkur emeklileri, toplu ödeme alabilmek için sigortalı olarak çalışmamaları veya kendi işlerini yürütmüyor olmaları gerekiyor. SSK'lılar, 2008 tarihinden önce kendi adlarına ödenen işçi ve işveren primlerini, bu tarihten sonra ise sadece işçi primlerini geri alabilecekler. Bağkur'lular ise, tarih ayrımı yapılmaksızın ödenen tüm primleri geri alabilecekler. Bu primler, yaşlılık, ölüm ve malullük sigortasını kapsamaktadır.

Borçlanmalar da ödeme kapsamına dahil ediliyor

Hizmet borçlanmalarıyla birlikte isteğe bağlı sigorta primleri de aynı şekilde değerlendirilirken, genel sağlık sigortası ve kısa vadeli sigorta primleri geri ödeme yapılmıyor. Askerlik ve doğum borçlanmaları fazla ödenirse geri alınabilir. Çalışanlar için belirli bir alt ve üst sınırı olan prime esas kazanç kullanılır. Eğer bir kişi birden fazla işyerinde çalışıyor ve üst sınırı aşan bir kazanca sahipse, ödenen primler geri ödenebilir ancak bunun için başvuru yapmak gerekiyor. İşveren tarafından ödenen primlerin geri ödemesi ise mümkün olmuyor.

Yaş şartı değişmedi

EYT yasasına göre kısmi emeklilik konusunda mevcut uygulama değişmedi. SSK'lı olarak 3 bin 600 günle, Bağ-Kur şartlarında da 5 bin 400 günle emeklilikte aranan yaş şartı aynen devam ediyor. Bu nedenle, prim günü 3 bin 600'ün üzerinde olan SSK'lı kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilirler.