Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) vatandaşlar, yapılan son dakika düzenlemesi nedeniyle borç batağında kalmaya devam ediyorlar.

İktidar tarafından "kademeli prim olmayacak" vaatine güvenen EYT'liler, bankalardan askerlik ve doğum borçlarını kapatmak için yüklü miktarda kredi çekmişlerdi. Ancak, EYT kanun düzenlemesinin henüz yasalaşmaması, birçok kişiyi mağdur duruma düşürdü.

Maddelerden oluşan bir teklif, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaş dışındaki şartları yerine getirerek emekli olmalarını öngörür. Ancak, sistem kademeli prim şartına bağlıdır ve prim gün sayısı 5 bin 975'e kadar çıkacak. EYT'liler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in "kademeli prim şartı olmayacak" açıklamalarına güvenerek hareket ettikleri için şimdi de yeni bir mağduriyetle karşı karşıyalar.

EYT'liler, teklifin bu haliyle tepkilerini gösteriyorlar. Devletin bakanına güvenerek hareket etmelerine rağmen, yasa çıkmadan primlerin yüzde 54 zamlanması nedeniyle borçlanmak zorunda kaldılar. EYT'li vatandaşlar, devletin bakanına güvendikleri halde, maalesef mağdur edildiklerini ifade ediyorlar.