EYT düzenlemesinin aralık ayında TBMM'de kararlastırılması artık bu düzenlemenin yasalaşması bekleniyor. Teknik çalışmaların devam ettiği düzenlemede bazı noktalar belirsiz. O noktalar neler? İşte EYT de bilinmeyenler…

EYT düzenlemesinin aralık ayında TBMM'ye görüşülmesi ve yeni yılda artık bu düzenlemenin yasalaşması bekleniyor. Teknik detayların çalışmasının devam ettiği düzenlemede bazı noktalar ise hala belirsiz. Bazı noktalar var ki, kafaları karıştırıyor.

Bunlardan birisi de kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan yüz binlerce taşeron işçi. Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, bu sorunu kaleme aldı, olası etkilerini ortaya koyarak 'Onlar neden emekli olmak istemiyor?' sorusunu yanıtladı. "696 Sayılı KHK’ya göre, taşerondan kadroya alınan işçilerden emeklilik koşullarını hak edenler zorunlu olarak emekli ediliyorlar. EYT düzenlemesi çıktığında 1999 öncesi çalışmaya başlamış taşeron işçilerin emeklilik tarihi öne çekileceğinden, kendileri istemese bile bu işçiler de emekli edilecekler. Taşeron işçilerin EYT yasası çıktığında zorunlu emeklilik ile karşı karşıya kalmaması için ayrı bir düzenleme yapılması gerekiyor" diyen Kıvanç,şöyle devam etti... 

"Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, istemedikleri halde zorunlu emekli edilen taşeron işçilerin bu sorununu “zorunlu emekliliğe takılanlar” olarak adlandırıyor.

EYT yasasının nasıl çıkacağı henüz belli değil. 1999 öncesi koşullara dönülmesi durumunda yaş koşulu tümüyle ortadan kalkacak, prim günü de 5000’e inecek. Her durumda daha erken emeklilik yolu açılacak.

Taşerondan kadroya alınan işçiler emeklilik koşullarını daha erken yerine getirmiş olacaklarından kendileri istemese bile daha erken yaşta zorunlu emeklilik uygulaması ile karşı karşıya kalacaklar." 

Kıvanç, 'Neden emekli olmak istemiyorlar?' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Emekli aylığı, çalışırken Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazançlar (brüt ücret) ile prim gün sayısına göre belirleniyor. Brüt ücreti yüksek bildirilen ve prim günü yüksek olanlara daha yüksek emekli aylığı bağlanıyor. Buna karşılık, brüt ücreti düşük ve prim günü az olanlar düşük emekli aylığı alıyorlar. 2018 yılında sürekli işçi kadrosuna alınan işçiler, taşeronda iken genelde daha düşük ücretle çalıştılar. EYT’li işçilerin büyük kısmı 8 – 10 bin prim gününe sahip iken, taşeron işçileri düzenli bir işte çalışmamış oldukları için prim günü koşulunu ucu ucuna yerine getiriyorlar. Bu da düşük emekli aylığına mahkûm olmaları anlamına geliyor. Asgari ücretle çalışırken yan ödemeler ile birlikte aylık gelirleri 6 – 7 bin lira olan işçiler, asgari koşulları yerine getirir getirmez emekli edildiklerinde 3 bin 500 lira emekli aylığı ile geçinmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle, çalışmaya devam etmeyi tercih ediyorlar." 

Kıvanç, sorunun çözümüne ilişkin ise şunları yazdı... 

"EYT yasası çıktığında taşerondan kadroya alınan işçilerin zorunlu emeklilik mağduriyetinin daha da vahim hale gelmemesi için 696 Sayılı KHK ile 375 Sayılı KHK’ya eklenen zorunlu emeklilik düzenlemesinin kaldırılması gerekiyor. Aksi takdirde, yüz binlerce taşeron işçisi, arzu etmedikleri halde zorunlu emeklilik ile karşı karşıya kalacak."