Milyonlar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini bekliyor. Hükümet tarafından gelen açıklamalar dikkatle takip edilirken, EYT’li olup emekliliğini bekleyenler de düzenlemenin detaylarının ne olacağını, hangi şartların düzenlemede yer alacağını, EYT sorununun nasıl çözümleneceğini merak ediyor. Yapılan açıklamalarda ipuçları aranırken, sosyal güvenlik uzmanları da EYT sorunun çözümü ile ilgili tahminleri de yakından izleniyor.

EYT NE ZAMAN AÇIKLACAK, NE ZAMAN MECLİS’E GELECEK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la (EYT) ilgili çalışmalar devam ederken Kırşehir'de konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesi ile ilgili Aralık ayına işaret etti. Bakan Bilgin, "Düzenleme en geç Aralık ayında Meclis'e intikal ettirilecek" dedi.

Bakan Bilgin, “EYT düzenlemesi hakkında, "Aralık ayında Meclis'te olacak. Bu tür düzenlemelerin teknik çalışmalarını biz yaparız, nihai kararı TBMM verir. Çünkü TBMM'nin iradesi kanun yaparak, uygulamaları denetleyerek tecelli eder. Demokratik sistemin esasında Meclis vardır. Meclis, yasaları yaparak, yasa yapma gücünü, iradesini ortaya koyarak, bizim hazırlık yaptığımız teknik çalışmaları yasaya dönüştürerek milletin sorunlarını çözüyor. EYT de bunlardan biri." diye konuştu.


MEMURLAR EYT’DEN FAYDALANACAK MI?

Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, EYT’li memurların durumu ile ilgili yazı kaleme aldı. Sarısu, gündemdeki düzenlemede memurların durumunun yer alıp almadığının henüz bilinmediğini, düzenleme için memurların da talepleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Memurlardan 8 Eylül 1999’dan önce göreve başlayanlar, sosyal güvenlik reformu adı altında bu tarihte yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olacağı tarih, 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla olan prim ödeme gün sayısına bağlı olarak 2 ile 17 yıl arasında uzatıldı. EYT’li (emeklilikte yaşa takılanlar) olarak adlandırılan bu memurlar yıllardan beri mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. Yasa tasarısı henüz paylaşılmadığından belirsizlik var. Bu da spekülasyonlara yol açıyor.”


EYT’Lİ MEMURLARIN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK Mİ?

Ekrem Sarısu, yazısında EYT’li memurların mağduriyetinin giderilmesi için yapılması gerekenleri anlattı. Sarısu, “8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile getirilen ve bu tarihte memur olarak görev yapanların emeklilik tarihini 17 yıla kadar uzatan düzenlemelerin uygulamasından vazgeçilerek eski kanun hükümlerine göre emekli olmasına imkan sağlanmalı.” dedi.  Sarısu’ya göre, 8 Eylül 1999’dan önce memur olanların 5434 sayılı kanun hükümleri olan;

Kadın 20 tam yıl fiili hizmet süresi (7200 gün), erkek 25 tam yıl fiili hizmet süresi (9000 gün) şartlarıyla,

10 yıl (3600 gün) fiili hizmet süresi ve 60 yaş şartlarıyla emekli olmalarına imkan sağlanmalı. Buna göre, Yaş haddi aranmadan eski kanunun aradığı şartları sağlayanların emekli edilmelerine imkan sağlanarak, mağduriyetlerinin giderilmesini gerekiyor.

EYT’DEN EMEKLİ OLAN NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Kamuoyunda en çok merak edilen konuların başında EYT’lilerin emekli olması halinde ne kadar maaş alacağı konusu yer alıyor. Ekrem Sarısu, yazısında EYT’lilerin maaş hesaplamaları ile ilgili detayları da anlattı. Sarısu şunları söyledi:


“En çok merak edilen konuların başında ise EYT düzenlemesiyle emekli olanlara bağlanacak maaş geliyor. Bu durum tüm sigortalılar için farklı. Bunun hesaplaması ‘uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/’ internet sitesi üzerinden yapılabiliyor.

Ortaya çıkan rakamlar güncel ve emeklilikte de bağlanacak yaklaşık tutarlar. Bu yıl en düşük emekli maaşı 2 bin 500 liradan 3 bin 500 liraya çıkarılmıştı. 31 Aralık tarihine kadar bu tutar geçerli olacak. Ocak itibarıyla seyyanen zam yapılması halinde 4 bin-4 bin 500 lira gibi rakamları konuşuyor olacağız. Ama şu anda taban maaş tüm emekliler için 3 bin 500 lira olarak uygulanıyor.”