3 Mart itibariyle yapılan başvurular sonucunda 1 milyon 200 bin vatandaşın emekli aylığı bağlandı. Başvuru sayısı ise 1 milyon 800 bini geçerek devam ediyor. Bununla birlikte, 450 bin kişi eksik prim günlerini tamamlayarak emeklilik hakkı kazandı. Henüz emekli aylığı bağlanmayan EYT başvurusunda bulunan vatandaşların nedenlerini sorgulamak için e-devlet veya çağrı merkezini kullanmaları öneriliyor.

Geçmiş yıllardan kalan 1 liralık borç veya eksik prim günü gibi durumlar emekli aylığının bağlanmasını engelliyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine başvuran kişi sayısının yıl sonuna kadar 2.5 milyona, ilerleyen yıllarda ise koşulları tamamlayacaklarla birlikte 4 milyon 800 bine ulaşması bekleniyor.

Emeklilik işlemleri tamamlanan kişiler, peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve promosyon dahil tüm haklarını alıyor. Mart ayında başvuruda bulunan ve emekli aylığı en düşük emekli aylığına tamamlanan kişilere farkları ödeniyor.

Bakan Tekin'den LGS açıklaması: Sınav tarihinde değişiklik olacak mı? Bakan Tekin'den LGS açıklaması: Sınav tarihinde değişiklik olacak mı?

Aylıklar ve farklar, emekli başvurusu sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilen banka hesaplarına yatırılıyor. Banka bilgilerini bildirmeyenler ise ikametgahlarının olduğu Ziraat Bankası'na giderek kimlik numaralarıyla aylık ve ikramiyelerini alabiliyorlar. İkinci bayram ikramiyesi ise Kurban Bayramı'nın başlamasından önce, 28 Haziran tarihine kadar hesaplara yatırılacak.

EYT ile emekli olmaya hak kazananların yaklaşık 1 milyon 665 bini SSK'lı, 88 bin 650'si Bağ-Kur'lu ve 496 bini kamu çalışanlarından oluşuyor.