Uzun bir süredir gündemde olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili sorunun çözümü için AK Parti harekete geçti. EYT ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çalışma sunulması beklenirken EYT ile ilgili MHP liderinden de destek geldi. Umutlandıran gelişme ile ilgili henüz detaylar tam olarak netlik kazanmasa da pek çok kişi EYT çıkarsa emekli olup olamayacaklarına dair sorularını sosyal güvenlik uzmanlarına soruyor.

EYT ÇIKARSA YARARLANABİLİR MİYİM?

Son olarak Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu EYT ile ilgili okuyucusundan gelen soruyu yanıtladı:

Soru: 1975 doğumluyum. 15 Nisan 1996’da SSK girişim oldu. 6000 gün prim ödemem var. 20 yılımı doldurdum. EYT çıkarsa yararlanabilir miyim? Leyla DUYMAZ

Cevap: Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim şartını sağladığınızdan, bundan sonra prim ödemeseniz de 2027’de 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sizin gibi emeklilik için aranan şartlardan, yaş dışındakileri sağlayanları emekli edecek bir yasa (EYT) çıkarsa, yararlanarak siz de emekli olabilirsiniz. Ancak fazla umutlu olmamak lazım. Çünkü bu konuda henüz ortada olgunlaşan bir çalışma olmadığı anlaşılıyor.

EYT'DE SON DURUM NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta prim gün sayısını dolduran Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için bir çalışma yapıyor. Maliyet odaklı çalışma sonrası öne çıkan düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olacak.

BAHÇELİ'NİN EYT AÇIKLAMASI!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında partililere seslendi. Bahçeli, AK Parti'nin gündeminde olan 3600 ek gösterge ve EYT sorunu ile ilgili konuştu.
MHP Lideri Bahçeli, Verdikleri sözleri unutmadıklarını; vatandaşların hayalleriyle oynamayı akıllarından geçirmediklerini belirten Bahçeli, 24 Haziran seçimlerine giderken hazırladıkları beyannamenin arkasında olduklarını dile getirdi.

"Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) kardeşlerimizin sorunu bizim sorunumuzdur." diyen Bahçeli, şunları kaydetti:

"Sayıları 6,3 milyonu bulan bu kardeşlerimizin mağduriyetlerinin telafisi bizim amacımızdır. Bütçe imkanları doğrultusunda, kademeli geçiş uygulamasını dikkate alarak, geniş bir siyasi uzlaşma kapsamında EYT sorunu TBMM’de çözülerek gündemden tamamıyla çıkarılmalıdır.

Diğer yandan polislerimize, öğretmenlerimize, hemşirelerimize, imamlarımıza, uzman jandarmalarımıza, uzman çavuşlarımıza 3 bin 600 ek göstergenin verilmesi maksadıyla hükümete her desteği vereceğiz, her çalışmanın içinde olacağız.

Biz emeğin ve emekçi kardeşlerimizin her zaman yanındayız. Asgari ücretle geçinen yaklaşık 8 milyon kardeşimizin enflasyona ezdirilmemesi, insanca yaşayacakları bir ücret seviyesine çıkarılmaları beklentimizdir. Şu kış kıyamette insanlarımızın haklı taleplerini karşılamak hepimizin sorumluluğu altındadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun enflasyonun üzerinde bir zam belirlemesi, ekonomik zorluklara direnen kardeşlerimizin yüreğine su serpmesi MHP'nin samimi çağrısıdır."

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Maaş, emekli aylıkları ve emekli ikramiyelerinde yüzde 20-25 oranında artış sağlaması beklenen 3600 ek gösterge düzenlemesi 2022 yılı bitmeden sonuçlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Bununla beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için de bir çalışma yaptığı ifade edildi. Bu düzenlemenin de 2022 yılı bitmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasına gelmesi bekleniyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR: EYT NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanların yaşa takılmaksınız emekli olması durumunu ifade ediyor.