Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detaylarını kamuoyu ile paylaştığı sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa bile yaşı yeterli olmayanları ilgilendiren EYT düzenlemesinde kadınlarda 5000 prim gün sayısı, erkeklerde 5000 prim gün sayısı, kadınlarda 20 hizmet yılı, erkeklerde de 25 hizmet yılını dolduranlar EYT'li olarak emekli olabilecek. Sözkonusu çalışmanın bu hafta Meclise geleceğini açıklayan Bakan Bilgin, EYT'lilerin ilk maaşlarını Mart ayında alabileceklerini söyledi.

Bakan Bilgin  EYT'nin 2023'e maliyetinin 150 milyar lira civarında olabileceğini belirterek, "Özel sektör kısmı, 4A’lar, sigortalılar onu ilgilendiriyor. Devleti ilgilendiren tarafı da var. Memurlar emekli olursa onların da ikramiyesi var. Yani ortada dolaşan rakamlar genellikle bazıları diyor ki 300 milyar, bazıları diyor 200 milyar EYT’yi diyor. Nasıl hesap yapıyorlar bilmiyorum. Rakamlar bizde, hesap bizde… Ben 150 milyar diyorum ama, maksimum olabilecek şeyi diyorum. 120-150 milyar arasında değişebilir. Çünkü bilmiyorsunuz kaç kişi müracaat edecek. Adama emekli olma ya da hemen emekli yapayım seni mi diyecek?" dedi.

EYT kapsamındaki borçlanmaların yapılandırma paketi kapsamında olmadığını vurgulayan Bakan Bilgin, "Onun borçlanması tamamen bizim meri, yaşanılan kanunumuza göre yapılan bir şey. Benim 5000, 9000 prim gününü dolduramıyorum ya da 1000 gün eksiğim var yapılandırayım diyemezsin. Mevcut kanunda 1000 gün eksiğin varsa çalışacaksın. Böyle bir borçlanma yok." diye konuştu.

Bir basın mensubunun "İhya devreye girebiliyor mu Bağ-Kur'lular için?" şeklindeki sorusuna Bakan Bilgin, "EYT için giremez. EYT'de bilfiil çalışmış olmak gerekir." yanıtını verdi.