Türkiye'de görülen ve ölümlere yol açan koronavirüs nedeniyle iş yerlerinde uygulanan evden çalışma, üretime ara verme ve ücretsiz izinler hakkında çalışanların merak ettiği soruları yanıtladı.

Doğan, bir okurun kendisine yönelttiği "İşveren çalışanlarını evden çalıştırıyor ve yemekhane hizmeti sunamıyorsa yemek paralarını vermesi gerekmez mi?" sorusunu "Aylık ücretiniz içinde yemek, yol gibi giderler vardır ve ücretinize giydirilmiştir. Eğer ücretiniz içinde bunlar varsa, yani işveren ile aranızdaki iş anlaşması bunları kapsıyorsa zaten ödeniyordur. Yoksa işverenden bunu talep edebilirsiniz." diyerek yanıtladı.

Noyan Doğan'ın Hürriyet'tte "Koronadan etkilendiğinizi ispat etmelisiniz" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle: 

Soru: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için ilk kez başvuracağız. İlk kez başvuracak olanlar da ödenek alabilecek mi? Koronavirüsten etkilendiğimizi ispat etmek durumunda mıyız? (İlker Takalsın)

Cevap: İŞKUR kısa çalışma ödeneğine başvuru için açıklama yaptı. Kısa çalışma ödeneğine ilk kez de başvursanız, ödenekten yararlanabilirsiniz. Başvurunuzu İŞKUR’a elektronik posta yoluyla yapabileceksiniz. İŞKUR’un bu konuda yaptığı açıklamaya göre, başvuruların işyerine gidilmeden de belge üzerinden hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için koronavirüsten olumsuz etkilenildiğine dayanak teşkil eden belgelerin başvuruya eklenmesi gerekiyor. İŞKUR, gerektiğinde işverenle irtibata geçerek ilave belgeler de talep edilebilecek.

KISA ÇALIŞMAYA YENİDEN BAŞVURABİLİRSİNİZ

Soru: İşyerimizde 2018 yılı aralık ayı ile 2019 yılı mart ayı arasında kısa çalışmaya çıkıldı.  2019 aralık ayı ile 2020 arasında 3 aylık kısa çalışma uzatılmasından yararlanıldı. İşler toparlanmaya başlamışken koronavirüs nedeni ile tekrar üretime ara verdi.  Daha önce kısa çalışma hakkını kullanan firmamız mevcut durumda kısa çalışma başvurusu yapabilir mi? Ömer Takım

Cevap: Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren, buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu  ile kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeyi bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir. Başvuru sonrası iş müfettişleri uygunluk tespiti incelemesi yapacak. Müfettişlerin yapacağı inceleme sonucu uygunluk tespiti tamamlandıktan sonra, kısa çalışma süresinin arttırılmasına yönelik talepler değerlendirilecek. Bu çerçevede işyeriniz kısa çalışma ödeneğine yeniden başvurabilir.

İDARİ İZNİ YILLIK İZİNDEN DÜŞEBİLİRSİNİZ

Soru: Hamile bir devlet memuruyum. 32. haftama 2 hafta kaldı. Normal şartlarda 32. haftama geldiğimde çalışabilir raporumu alıp, işime devam edip, çalışacağım 5 haftayı doğum sonrasına aktaracaktım. Koronadan dolayı hamilelere idari izin verildi ve büyük olasılıkla bu süreç uzayacak ve benim çalışabilir raporu alacağım 32. haftama kadar ve belki de sonrasında devam edecek. Ben çalışabilir raporumu aldım fakat idari izin süreci devam ediyorsa bu durumda benim doğum sonrasına aktarmak istediğim izinlerim yanacak mı? Şeyma Demirhan

Cevap: Yayımlanan genelge ile hamileler 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 12 gün idari izinli sayılacak. Kanunda ise yıllık izin verildikten sonra idari izinli sayılan sürelerin yıllık izin süreleri içerisinde kalması ve mesai günlerine denk gelmesi halinde ise bu sürelerin yıllık izin süresinden düşülmesi ve daha sonra uygun görülen zamanlarda kullandırılması gerekiyor. Bunu kullandıracak olan kişi de bağlı olduğunuz kurumdaki amiriniz. Ancak yeni bir düzenleme ile idari izin süreli de değişebilir. Yeni düzenlemeyi beklemeniz gerekiyor.

EVDEN ÇALIŞMA YEMEK ÜCRETİNİ KAPSAR

Soru: İşveren çalışanlarını evden çalıştırıyor ve yemekhane hizmeti sunamıyorsa yemek paralarını vermesi gerekmez mi? Koray Taşan

Cevap: Aylık ücretiniz içinde yemek, yol gibi giderler vardır ve ücretinize giydirilmiştir. Eğer ücretiniz içinde bunlar varsa, yani işveren ile aranızdaki iş anlaşması bunları kapsıyorsa zaten ödeniyordur. Yoksa işverenden bunu talep edebilirsiniz.

VİRÜS NEDENİYLE MAZERET İZNİ ALAMAZSINIZ

Soru: Özel bir şirkette çalışıyorum. Toplam sekiz çalışanız. İşyeri, virüs nedeniyle ücretli izne çıkartmıyor. İşyerini de kapatmadılar. Mazeret izni kullanabilir miyim? İdris Taşpınar

Cevap: İş kanunda mazeret izninin belirli kuralları var. Bunlar da evlilik nedeniyle, yakın bir akrabanızın vefatı nedeniyle ve eşinizin doğumu gibi nedenlerle mazeret izni kullanabilirsiniz. Kaldı ki, mazeret izninin yasal süresi 3 gün. Bundan daha uzun süreli izin kullanamazsınız. Dolayısıyla virüs salgını nedeniyle mazeret izni kullanamazsınız.