EVCİL HAYVANLARA ÇİP NEREDE TAKILIYOR?

Tüm kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleriyle veteriner hekimler tarafından yapılıyor.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÇİP RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Bulunduğunuz bölgede yer alan il ve ilçe tarım müdürlüklerine telefonla arayıp randevu alabilirsiniz.

ÇİP TAKTIRMA ÜCRETİ NE KADAR?

Özel veterinerler tarafından 160 TL karşılığında takılan mikroçip, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL'ye uygulanıyor.

ÇİP ZORUNLULUĞU NE, HAYVANLARA ZARARI VAR MI?

Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor.

HAYVANLARA ÇİP TAKTIRMAMA CEZASI NE KADAR?

Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri 1 Ocak 2023 itibarıyla ceza ödemek zorunda kalacak. Ceza tutarı ise yılbaşından sonra hayvan başına 3 bin 469 TL olacak.

EV HAYVANI KAYIT SİSTEMİ (PETVET) NEDİR?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Mikroçip uygulamasıyla PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor.