Yargıtay milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren bir karara imza attı. Yargıtay tarafından verilen karara göre, kiracı evden İhtarsız tahliye ediliyor. Avukat Cansen Erdoğan, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak ev sahiplerine ve kiracılara önemli uyarılarda bulundu.

YARGITAY NE KARAR VERMİŞTİ?

Z.Y.’ye ait iş yerinde kiracı olarak tuhafiyecilik yapan M.A. aynı yerde yine Z.Y.’ye ait başka bir dükkanın boşalması üzerine oraya geçmek istedi. Ancak mülk sahibi Z.Y. buna razı olmadı. İddiaya göre M.A. izinsiz olarak haber vermeden bu dükkana geçti. Z.Y. buna itiraz edince taraflar arasında anlaşmazlık çıktı. Kiracı M.A. ve eşinin sözlü ve fiili saldırısına maruz kaldığını iddia eden Z.Y., İzmir Konak Kaymakamlığına başvurup M.A.’nın ve eşinin eyleminin 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun (BK) 256. maddesi gereğince kiralananı açıktan fena kullanma niteliğinde olduğunu ileri sürerek M.A.’nın taşınmazından tahliyesine karar verilmesini talep etti.

YARGITAY SON KARARI VERDİ

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise, “Taraf beyanları ve dosya kapsamına göre davacı, davalı hakkında hakaret ve basit yaralama suçlarından şikâyette bulunmuş, Sulh Ceza Mahkemesince yapılan yargılama sonucunda, mahkumiyete yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle davalının müspet suçlardan beraatına karar verilmiştir.

KİRACININ TAHLİYESİNE KARAR VERDİ

Davalı da davacı hakkında hakaret ve iftira suçlarından şikâyette bulunmuş, Asliye Ceza Mahkemesince yapılan yargılama sonucunda, davacının hakaret ve iftira suçlarından mahkûmiyetine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiştir. Bu durumda, davacı ve davalının birbirleri hakkında şikâyette bulundukları, haklarında ceza mahkemelerinde yargılamalar yapıldığı, böylelikle kira ilişkisinin kiraya veren bakımından çekilmez hâle geldiği anlaşılmakla BK’nın 256/2. (TBK’nın 316/3.) maddesindeki şartların oluştuğu kabul edilerek davanın kabulüne karar verilmesi gerekir” diyerek, Sulh Hukuk Mahkemesi’nin direnme kararını, kiracının tahliyesi yönünde hüküm kurulması yönünde bozdu.

"EV SAHİBİ VE KİRACILARIN UYMASI HÜKÜMLÜLÜKLER VAR"

Avukat Cansen Erdoğan verilen tahliye kararı hakkında yorumlarda bulunarak, "Özellikle 22 Eylül'den beri artan fahiş kiralar, kiracılarla ev sahipleri arasında gerginliklere sebep oluyor. Kiracılarla ev sahiplerinin arasında mutlaka bir sıkıntı görülüyor. Son dönemlerde de kiracılar ile ev sahipleri arasında şiddet olayları yaşanmaya başladı. Dolayısıyla bu hareketlerin tahliye sebebi olup olmadığı da oldukça tartışılıyor. Kira ilişkisinde her iki tarafından uymasa gereken hükümlülükler var." şeklinde konuştu.