MEB'den 1 Nisan için tatil kararı! Valiliklere yazı gönderildi MEB'den 1 Nisan için tatil kararı! Valiliklere yazı gönderildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, devraldığı görevine çözüm bekleyen dosyalarla başlıyor. Milyonlarca kişi, asgari ücret, memur zammı, emekli zamları, yeni emeklilik sistemi ve diğer konularda atılacak adımları bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden cumhurbaşkanı seçildikten sonra atanan kabinede, Vedat Işıkhan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görevlendirildi. Görevi Vedat Bilgin'den devralan Işıkhan'ın gündemi oldukça yoğun. İlk 3 ay içinde ele alması gereken konular arasında asgari ücret zammı, emekli ve memur maaş zammı, yeni emeklilik sistemi gibi dosyalar bulunuyor.

ASGARİ ÜCRET BELİRLEME KOMİSYONU TOPLANACAK

2023 yılının ilk 5 ayı geride kalırken, 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15,26 olarak gerçekleşti. Asgari ücretin belirlenmesi için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bu ay içinde toplanması bekleniyor. Komisyon toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katılacak. Komisyona 5 işçi temsilcisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 bakanlık temsilcisi katılacak. Yeni asgari ücretin, 6 aylık enflasyon ve refah payıyla birlikte yüzde 30-40 arasında bir artışla belirlenmesi gündemde. Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin yaklaşık 500 dolar olacağını belirtmişti. Yeni belirlenecek asgari ücret, temmuz ayından itibaren ocak ayına kadar geçerli olacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Bakan Işıkhan'ın ele alacağı konulardan biri de SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 ayda bir zam almaktadır. Emeklilerin zam oranı, 6 aylık enflasyon verilerine göre belirlenmektedir. 5 aylık verilere göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı şimdiden yüzde 15,26 olarak gerçekleşmiştir. Nisan ayında yapılan düzenlemeyle en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya çıkartılmıştı.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK DESTEĞİ GELECEK

Bakan Işıkhan’ın ele alması beklenen dosyalardan biri de Aile Koruma Programı olacak. Bu program ile özellikle ev hanımlarına emeklilik ve sosyal güvence verilmesiyle ilgili destekler yer alıyor. Program çerçevesinde ev hanımlarının primlerinin 3’te birini devlet ödeyecek ve annelere erken emeklilik, uzaktan çalışma, esnek çalışma gibi destekler verilecek.