Milyonlarca çalışanı yakından etkileyecek Türk İş Kanunu’nda düzenlemeler yapılması için hazırlıklar yürütülüyor. Konu hakkında hükümetin ana başlığında izin günleri, maaşlar ve çalışma saatleri gibi birçok kalemde maadeler yer alıyor. Bunlardan en önemli olan esnek çalışma modeli olarak değerlendirildi.
ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ NELER?
Orta Vadeli Program’da (OVP) uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni sistem esnek çalışma modellerinin iş dünyasının gereksinimlerine göre uygulamaya konulacağı açıklanmıştı.
Bu konuyla ilgili olarak geçtiğimiz haziran ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketinde bulunan esnek çalışma modeliyle ilgili düzenlemeler yapılacağını paylaşmıştı.
UZAKTAN VE ESNEK ÇALIŞMA MASADA
Ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz liderliğinde geçtiğimiz hafta düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu'nda (YOİKK) uzaktan ve esnek çalışma modelinin masaya yatırıldığı açıklandı.
'YENİ TERİMLER EKLENECEK'
Konu hakkında merak edilenleri paylaşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu cümlelere yer verdi: “Dijitalleşen dünyada ülkemiz olarak biz de yerimizi alıyoruz. Çalışma hayatı ile yeni modeller şekillenmektedir. Uzaktan çalışma, kısmi yani part-time çalışma, esnek çalışma, hibrit çalışma ve platform çalışma şeklinde iş yaşamını düzenleyen kurallara yeni terimler eklenerek hayatımızın şekilleneceğini söyleyebiliriz.
ESNEK ÇALIŞMA MODELİ UYGULAMAYA NE ZAMAN GEÇER?
Burada konuşulanları şöyle bir gözden geçirdiğimiz zaman esnek çalışma modeli karşımıza çıkmaktadır. Çalışma hayatındaki bazı değişiklikler OVP dahilinde 2024 – 2026 yılları arasında nitelendirilmişti. Ayrıca Çalışma Bakanlığı’nın 2024-2028 stratejik planda bu konuya atıfta bulunulduğunu gözlemlemekteyiz.
Bu bir süreç olduğu için ilk önce çalışmaların sivil toplum örgütleri, akademisyenler, sendikalar, işçi-işverenler tarafından çalışılarak biraz daha olgunlaştırıldıktan sonrasında hayatımıza gireceğini söyleyebiliriz.
Hatta bu modelle ilgili olarak kamu sektöründe devlet memurlarının esnek çalışma esasları adı altında taslak metin mayıs ayında kamuoyuyla paylaşılmıştı.
ŞİRKETLER BU DURUMDAN NASIL ETKİLENECEK?
Yeni çalışma modelleri hakkında dünyada yapılan istatistiki çalışmalar doğrultusunda personelin ruhen ve bedenen dinginliğe ulaştığından ötürü iş veriminin artığını, buna paralel olarak kendisine ve ailesine daha fazla zaman ayırdığını, sosyal yaşamını düzenlediğini, iş yaşam dengesinin optimum seviyeye geldiğini söyleyebiliriz. Olumsuz bir yansıması olmaz, aksine personelin mental olarak daha iyi dinlendiği, bunun da iş verimliliğini artırdığını, vardiya usulü çalışan işyerlerinde yeni istihdam alanı açıldığını, ayrıca işverenin enerji ve sabit giderlerinde azalma olacağını söyleyebiliriz.
Bazı işverenler bunu kullanarak ücret indirimine gitmek isteyebilir. Fakat bütün işletmeler iş kanununda yapılan değişikliğe uyacaklarından dolayı bir sorun ortaya çıkacağını düşünmemekteyim. Ayrıca şu an bile çalışma saatlerine uyulmaması durumunda idari yaptırımların olduğunu söyleyebiliriz." açıklamalarında bulundu.