Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kabine toplantısı bugün gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Şubat'ta Meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan Merkezli 7.6'lık depremlerde hayatını kaybeden insan sayısını ve şu anadar yapılan çalışmaları açıklıyor...  Erdoğan, krediden konut konusunda ve muhalefete kentsel dönüşüm konusundan yüklendi.

2 aya kadar 100 bin konteyner kurulacak

"Konteyner kentlerin kurulumuna hız verdik. Konteyner kentleri yoluyla, alt yapısıyla kuruyoruz. Bu da haliyle biraz zaman alıyor. Amacımız, 2 aya kadar 100 bin konteyner kurarak, yarım milyon depremzedeyi daha iyi şartlarda barınabilecekleri bu alanlara taşımaktır. Barınma sorunu yanında şehirlerimizin ticari faaliyetlerini ayağa kaldırmaya önem veriyoruz. 

Yıkılan ve kullanılamaz iş yerleri için de mobil çözümler üretiyoruz. Bugüne kadar 6 bin geçici ticarethane kurarak esnafımızın hizmetine verdik. Ayrıca 3 bin konteynerden oluşan çarşılar kuruyoruz. Deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB'e olan 2023 borçlarını, felakette hayatını kaybeden işletmecilerimizin ise tüm borçlarını siliyoruz. Depremde ağır hasara uğrayan yerlerde esnafa 250 bin liraya kadar 12 ayı ödemesiz 60 ay vadeli, yarısı Hazinenin ödeyeceği yüzde 7,5 faizli kredi veriyoruz. Bugüne kadar 1 milyon 61 binden fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık." 100 bin konteyner ile geçici oalrak konut çözümünü çözmeyi ve krediler ile nakit kaynağı sağlamayı hedeflediğini söyledi.

405 bin konut ve 83 bin köy evi

"2 ay içinde 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin inşasına başlamaktır

Mevcut planlamaya göre 405 bini konut ve 83 bini köy evi olmak üzere toplam 488 bin yeni hane yaparak, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Amacımız, önümüzdeki 2 ay içinde 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin inşasına başlamaktır. Bunlardan yaklaşık 22 bininin inşasına geçilmiştir. Yaklaşık 40 bin binadaki 164 bin orta hasarlı bağımsız bölümü ekleyecek çalışmayı da başlatıyoruz.

Meral Akşener'den Mansur Yavaş'a Sert Tepki: CHP'nin Ev Kölesi Olmuştur Meral Akşener'den Mansur Yavaş'a Sert Tepki: CHP'nin Ev Kölesi Olmuştur

Deprem bölgesindeki şehirlerimizde hayat tamamen normale dönmeden, bize durmak, dinlenmek haramdır." diyerek 488 bin konut yaparak bölgede inşaatına devam edileceğini duyurdu.

Muhalefet biz kentsel dönüşme karşıyız dediler

"Kentsel dönüşüm kapsamında yaptığımız 3 milyon 300 bin konut önemlidir. Biz 15 yıldır kentsel dönüşüm dedik, muhalefet biz kentsel dönüşüme karşıyız dediler. Bununla ilgili çeşitli mitingler yaptılar. " diyerek Ana Muhalefete ve diğer muhalefet partilerine yüklendi.