Sayısı binlerle ifade edilen vatandaş göçük altında kalırken enkazdan çıkarılanlar ise yakınlarını bulmak için bölgede acı bekleyişini sürdürüyor.
Depremzedelerin enkaz altından çıktıktan sonraki ilk zamanları oldukça kritik.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sinan Karaca, depremden kurtulduktan sonra insanları bekleyen Crush ve Kompartman sendromu tehlikesiyle ilgili açıklamalar yaptı.
Karaca, “Uzun süreli şiddetli ezilme nedeniyle başta iskelet kası olmak üzere yumuşak dokuları tutan şiddetli sistemik travma ve doku ölümü gerçekleşir. Hücre zarının geçirgenliğinin artmasına ve hücrelerden potasyum, enzimler ve miyoglobin salınımına yol açar. Bu maddelerin kana karışması sonrasında iskemik böbrek fonksiyon bozukluğu, hipotansiyon ve azalmış renal perfüzyon, akut tübüler nekroz ve üremi ile sonuçlanır” ifadelerinde bulundu.
Crush sendromu nedir?
Crush Sendromu kısaca ezilme sebebiyle yaralanma, uzun süreli sıkışma ve hareketsizlikten ötürü meydana gelebiliyor. Söz konusu durumlarda hastada doku zedelenmesi oluyor. Kasların çok fazla ezilmesi sebebiyle yeterli tedavi yollarına gidilmemesi durumunda can kaybı ile sonuçlanabiliyor.
Crush sendromu belirtileri nelerdir?
- Büyük bir kas kütlesinde ezilme veya yaralanma meydana gelir.
- Kişi enkaz altından çıktığında sağlıklı görünebilir. Ancak bir süre sonra ezilen doku proteinleri kana karışır ve başta böbrek olmak üzere kalp ve akciğer bu durumdan etkilenir.
- En dikkat çekici belirtisi idrarın renginin kahverengiye dönmesidir.
- Halsizlik, ödem, düşük tansiyon görülebilir. 
- Şok yaşanabilir.
- Vücut kimyası bozulduğu için kusma görülebilir.
Crush sendromu tedavisi
İleri seviyelerde Crush sendromunun böbrek yetmezliğine sebep olduğu biliniyor. Bundan dolayı ilk olarak böbrekler üzerindeki olumsuz etkisi azaltılmalıdır. 
Tedavide erken müdahele oldukça önemlidir, bundan ötürü enkaz altında ilk yardım uygulaması gereklidir.
Crush sendromunun tedavisi, mutlaka alanında uzman kişiler tarafından yürütülmelidir.