Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Yonca Semet,  deprem bölgesinde yıkılan binaların altından çıkan insanların sağlık durumlarının nasıl olacağı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Yonca Semet, enkaz altında uzun süre kalan insanların akut böbrek yetmezliği yani kalıcı böbrek rahatsızlığı oluşabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Yonca Semet, deprem anında vücuttaki ezilmelerin böbrek kanallarını kapatabileceğini söyledi. Kalıcı böbrek hasarının en erken 3 ay sonra anlaşılacağını söyleyen Semet, enkaz altından çıkartılanlara su verilip verilmediğine dair de açıklamada bulundu.

Doç. Dr. Yonca Semet, enkaz altında kalanların vücudu neresi uygunsa serumla su verildiğini, sebebinin de ağız yoluyla su verildiğinde akciğere su kaçması yaşanma riskinden bahsetti. Böbrek idrar üretemiyorsa ve idrar kanalları kapandıysa hızlıca depremzedenin sağlığı için diyalize sokulması gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Yonca Semet, yeni doğan çocukların havasız ortamda kalmaya daha dayanıklı olduğunu, çocukların vücudunda yaşanan yaralanmalar ve zarar görmelerin daha kolay şekilde onarılabileceğini bildirdi.

Doç. Dr. Yonca Semet’in ifadeleri şöyle:

"Böbreklerde kalıcı hasar olup olmadığı, 3 aylık bir sürede belli olacak. Böbrek, kanallar tıkanınca idrar üretememeye başlıyor. Göçük ve enkaz altında kalanların, vücudunda neresi uygunsa oradan hemen damar yolu açılıp sıvı verilmesi gerekiyor. Enkazdan çıkanlara hiç su verilmiyor gibi bir algı var. Ameliyat gerekiyorsa, solunum sıkıntısı varsa, aldığı sıvının akciğerlerine kaçma ihtimali varsa sıvı almaması gerekiyor. Böbrekteki kanallar tıkalıysa ve idrar üretemiyorsa hızla diyalize almak gerekir. Çocukların vücudunu onarması daha kolay. Özellikle yeni doğanların havasızlığa olan direnci daha fazla. O yüzden yeni doğanlar daha uzun süre, daha havası az olan yerlerde kalabiliyor"