6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde 38 bin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş da evinden oldu. 

Enkazda hayatını kaybeden vatandaşların ve evleri enkaza dönüp başka yere nakledilen vatandaşların kaybolan değerli eşyalarının akibetinin ne olacağı merak konusu. 

Enkaz çalışmalarında bulunan değerli eşyaların sahipleri aranıyor.  Bu değerli eşyalar içinde altın, değeri yüksek teknolojik aletler bulunuyor. Enkazdaki arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında bulunan eşyalar için bir işlem silsilesi mevcut.

İlk önce ekipler tarafından enkazdan bulunan değerli eşyaların sahipleri enkaz yakınlarında aranıyor. Değerli eşyaların kendilerine ait olduklarına ait bir kanıt sunabilirlerse değerli eşyalar doğrudan orada sahiplerine veriliyor.

Sahibi çıkmayan değerli eşyalar için enkaz başındaki güvenlik güçleri tutanak tutuyor. Tutulan tutanak sonrası, güvenlik güçleri tuttuğu tutanağı bölgeden sorumlu savcılığa teslim ediyor. 

Tutanakta değerli eşya ile ilgili önemli bilgiler yer almak zorunda. Örneğin bulunduğu enkazın adresi, tespit edilebildiyse katı ve dairesi, ayrıca değerli eşyanın fiziksel özellikleri kaydediliyor.

Savcılıkta işlemleri bittikten sonra tereke hakimlilğine değerli eşyalar teslim ediliyor. Belli bir yasal süre beklendikten sonra değerli eşyalar hak sahiplerine kanıtlarını sunmaları dahilinde teslim edileceği belirtiliyor. Eğer ki bir sahibi çıkmazsa değerli eşyalar, hakimlerin kararı ile hazineye devredilecek.