Her yıl olduğu gibi bu yılın ilk ayında da memurlara ve emeklilere zam geldi. Gelen zamlarla birlikte memur maaşlarıda bugün hesaplara yattı. Yüzde 2.5'lik ek zammın Mecliste salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle maaşlara yanasımadığı uzmanlar tarafından belirtilmiş durumda.

Emeklilerin ise aldıkları zamlı maaşlarına ek olarak bir ek ödemesi bulunuyor. Bu ek ödeme aylık miktarının yüzde 4'ü üzerinden hesaplanıyor. Bu orana göre sizler için emeklilerin alacağı ek ödeme miktarını hesapladık. Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme gereği emekli ve memur aylıklarına zam yapılyor. Söz konusu yüzde 4 ek ödeme miktarıda her yıl Ocak ve Temmuz aylarında artış gösteriyor.

2006 yılı öncesinde yürürlükte bulunan vergi iadelerinin karşılığı olarak emeklilere verilen bu ödeme 2006 yılından itibaren emekli maaşlarına vergi iadesi için herhangi bir işlem yapmaksızın "ek ödeme" başlığı altında maaşlara yansıtılıyor. 2022 Yılında en düşük emekli maaşının 2500 TL olarak belirlenmesiyle birlikte ek ödeme miktarıda verilen zam miktarı göz önünde bulundurulduğunda oldukça artmış durumda.

4500 ALANA 180 TL EK ÖDEME

Örnek vermek gerekirse Ocak zammıyla birlikte 4500 TL maaş alacak bir emekli, ek ödemesiyle birlikte toplam 4680 TL maaş almış olacak. Aldığı aylığa ek olarak 180 TL bir ek ödeme yapılmış olacak. Geçtiğimiz ay bu miktar daha azdı. Gelen zam miktarı ek ödemeninde miktarına doğrudan etki ediyor.

HAFTA SONU AYLIK ALINABİLECEK

Yeni yapılan düzenlemeye göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını hafta sonu veya resmi tatile denk gelse dahil istisnasız olarak çekebilecek.

İŞTE MAAŞ MİKTARLARINA GÖRE ALINACAK EK ZAM MİKTARLARI:

Buna göre 4.121 TL emekli aylığı alan bir vatandaş 164 TL ek ödemeyle birlikte toplam 4286 TL olarak maaş alacak. Bu maaşı haftanın her günü bankadan çekebilecek.