Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en düşük emekli aylığının 7.500 TL'ye yükseltileceğini duyurarak emeklilere müjde verdi. Ancak, halihazırda 7.500 TL ve üzerinde emekli aylığı alanlar için herhangi bir değişiklik yapılmayacağı belirtildi.

Bakan Bayraktar'dan elektrik ve doğalgaz fiyatlarıyla ilgili açıklama Bakan Bayraktar'dan elektrik ve doğalgaz fiyatlarıyla ilgili açıklama

Hükümetin bu son adımı, tartışmaları alevlendirdi. Çok prim ödeyenle asgari ücretten ödenen primle emekli olanın maaşı arasındaki fark giderek azalırken, kamuoyunda "emeklilik maaşlarında adaletsizlik yapılıyor" eleştirileri yükseldi.

Emekli maaşları, çalışma hayatları boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilen prime esas kazançlara ve prim gün sayılarına göre belirleniyor. Daha yüksek prim ödeyenlerin emekli maaşları da daha yüksek oluyor.

2000 öncesinde alt sınır brüt asgari ücretin %70'i iken, 2000 sonrasında %35'e indirildi. Habertürk SGK uzmanı Ahmet Kıvanç, düşürülen ABO oranlarının adaletsizliği körüklediğine dikkat çekti. Kıvanç, "Asgari ücret üzerinden 3600 gün prim ödeyen ile 10.800 gün prim ödeyenin emekli aylığı 7.500 TL'de eşitlenmiş olacak" ifadesini kullandı.

2000 sonrası asgari ücretle çalışıp emekli olan bireylerin standart emekli maaşı 3.777 TL seviyesinde bulunurken, iki kat asgari ücretle çalışıp prim ödeyenlerin emekli maaşı yaklaşık olarak 10.000 TL'ye ulaşıyor. Ardı ardına yapılan en düşük emekli aylığı artışları sonucu, bu iki grubun arasındaki gelir farkı yüzde 25'e geriledi. Uzman Ahmet Kıvanç, bu durumun devam etmesi halinde iki grubun emekli maaşlarının çok yakın zamanda eşitleneceğine dikkat çekti.