Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşük memur maaşlarının 22 bin TL'ye yükseleceğini ve kamu işçisi zammının yüzde 45 olacağını duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı memur maaşları tablosuna göre en düşük memur maaşı 11.848 TL'den yüzde 85 zam alarak 22 bin TL seviyesine çıkacak. Temmuz zammı ise TÜİK'in açıklayacağı 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirlenecek.

Emekli ve memur maaşlarındaki artışlar, 6 aylık enflasyon oranları ve refah payları dikkate alınarak belirlenecek. Memurlar yılda 2 kez, Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı oranında zam alacaklar. Benzer şekilde, emekli maaşları da Ocak ve Temmuz dönemlerinde 6 aylık enflasyon oranı kadar artış gösterecek.

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı ise Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından netleşecek. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, beklenen 6 aylık enflasyon oranı yüzde 21,13 olarak tahmin ediliyor. Bu rakamlar emekli ve memur zam oranlarını belirlemekte önemli bir kıstas olacak.

Ayrıca, kamu işçilerine yapılan yüzde 45'lik zam oranı da masada önemli bir faktör olarak yer alacak. Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde, 2024 ve 2025 yıllarının zam oranları belirlenecek. Bu görüşmelerde, 2023 Toplu İş Sözleşmesi çerçevesinde kamu işçilerine yapılan zam oranı da göz önünde bulundurulacak.

Kıdem tazminatı tavanı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın genelgesine göre Ocak-Temmuz 2023 döneminde 19.982,83 TL olarak belirlendi. Yüzde 45 memur zamı hesaplandığında, Temmuz ayında kıdem tazminatı tavanı 28.975,10 TL olacak.

2024 LGS Başvuru Son Tarihi Ne Zaman? Sınav Giriş Belgeleri Açıklandı mı? İşte Detaylar 2024 LGS Başvuru Son Tarihi Ne Zaman? Sınav Giriş Belgeleri Açıklandı mı? İşte Detaylar

AĞUSTOS AYI MEMURLARIN TOPLU SÖZLEŞMESİ VAR

Ağustos ayında kamu çalışanlarını ve emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri yapılacak. Bu görüşmelerde 2024 ve 2025 yıllarının 4 ayrı zam oranı belirlenecek. Buradaki görüşmelerde masaya gelecek olan oranlardan birisi de kamu işçilerine yapılan zam oranı olacak. Kamu işçileri için imzalanan 2023 Toplu İş Sözleşmesi çerçevesi burada belirleyici olacak etmenler arasında yer alıyor.