Emekliler için bankaların yaptığı promosyon yarışı devam ediyor. Bankaların promosyon ücretlerini artırması en çok emeklilere yarıyor. Bazı bankaların promosyon tutarı 10 bin liraya kadar yükseldi. Bazı bankalar ise emekli müşterilerini kaybetmemek için promosyon yarışında rakamları yükseltmeye devam ediyor.

Bu yıl emekli maaşına iki defa yapılan ve toplamda yüzde 80’i bulan zamlarla birlikte emekli promosyonları da gündemden düşmüyor. Emeklilere 3 yıllık olmak üzere 1 kere ödenen promosyon tutarları aslında maaşı 1.500 liraya kadar olanlara 500 lira, 1.500-2 bin 500 lira arasında olanlara 625 lira, 2 bin 500 lira üstü olanlara da 750 lira olarak belirlenmişti. Tabii bunlar taban tutarlar. Maaş zamları, artan enflasyon nedeniyle bankalar da emeklilere ödedikleri promosyon tutarlarını artırma yoluna gitti.

ORTALAMA TUTAR OLMALI

Daha çok emekli müşteri kapmak isteyen özel bankalar neredeyse her ay promosyonlarını güncelliyor. Hatta ek ödemelerle birlikte toplamda 10 bin lira promosyon veren bankalar var. Ancak emekliler, kamu çalışanlarına daha fazla promosyon verilmesinden yakınıyor. Yıllarca ülkeye emek vermiş yaşlı vatandaşlara, kamu çalışanlarından daha az promosyon ödendiğini belirten Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, “Bazı bankalar hâlâ 750 lira promosyon veriyor. Artık her bankanın 10 bin lira civarına çıkması gerekiyor” dedi.

ANADOLU’DA DAHA ZOR
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Mayıs 2022 verilerine göre; Türkiye’de 13 milyon 801 bin emekli olduğunu dile getiren Kazım Ergün, “Bugün Türkiye’deki emeklilerin yüzde 90’ı maaşını belirli bankalardan alıyor. Zaten Anadolu’nun birçok ilçesinde yaşayan emekliler, oralarda her bankanın şubesini bulamıyor ve dolayısıyla yüksek promosyon imkanından yararlanamıyor. Promosyonlarda ortalama bir fiyat belirlenmeli ve tüm emekliler bundan faydalanabilmeli” diye konuştu.

ŞUBE ŞUBE DOLAŞIYORLAR
Bu yaz gününde promosyon yüzünden birçok emeklinin banka banka dolaşmak ve kuyruklarda saatlerce beklemek zorunda kaldığını dile getiren Ergün, şöyle devam etti: “Bir ülkede yaşlılara ve emeklilere pozitif ayrımcılık uygulanmalı. Kamuda çalışanlara 25 bin liradan 45 bin liraya kadar promosyon veriliyor. Peki emekliler üvey evlat mı? Kış kapıda, dünyada enflasyon artıyor yani bir an evvel emekliler kendine göre bir miktar alabilmeli. Ülkeye hizmet etmiş bu insanları üzmemek lazım.”

KREDİ BORCU ENGELLİYOR
Maaşlarını başka bankalara taşımak isteyen emeklilerin daha yüksek promosyon alabilme girişimlerinin de çalıştıkları bankalara olan kredi veya kredi kartı borçları sebebiyle engellendiğini vurgulayan Kazım Ergün, şu detayları verdi: “Maalesef şu an yaşam koşulları ortada ve birçok emeklimiz borçla geçiniyor. Hal böyle olunca da bankaya borcu olan emeklinin maaş taşıması engelleniyor. Aslında geçiş yapacağı banka borcu üstlenirse emekli geçiş yapabilir ama vatandaşın bununla uğraşacak durumu yok.”

KAMUDA GÖZLER GÖRÜŞMELERDE
Emekli maaş promosyonuyla ilgili tartışma devam ederken kamu kurumları da çalışanlarının maaş promosyonunu artırmak için bankalarla yeniden masaya oturmaya başladı. Çünkü son bir yılda kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 70’in üzerinde artış oldu. Dolayısıyla bankalara yatırılan ücretler de artınca promosyon tutarlarının revize edilmesine yönelik talepler de arttı.

10 KAT ARTIŞ
Son dönemde gündeme gelen bazı kurumların promosyon anlaşmaları da bu yöndeki beklentileri artırdı. Örneğin; Anadolu Üniversitesi’nin çalışanları için özel bir bankayla yaptığı 41 bin 500 liralık anlaşma, yine Adalet Bakanlığı’nın tek seferde ve eşit ödenecek şekilde 25 bin liralık promosyon anlaşması da diğer kamu kurumlarını harekete geçirdi. Bundan sonraki süreçte promosyon heyetleriyle banka yöneticilerinin yapacağı pazarlık sonucunda kamu çalışanları için 10 kata varan artışların olabileceği ifade ediliyor.