Sayın Latif Selvi, katıldığı bir tv programında kariyer basamakları sınavıyla ilgili açıklama yaparken “Milli Eğitim Bakanlığı hiçbir merkezi sınavda yapılmayacak şekilde önemli bir çalışma yaptı. Üniversite giriş sınavlarında öğrencilere doküman verilmez, liselere giriş sınavlarında doküman verilmez. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı uzun yıllardan bu yana yapılmadığı ve yeni düzenlemeler içerdiği için kariyer basamaklarında derslerle ilgili doküman ve video içeriklerini yayınladı. Yani burada önemli çalışmalar yaptı.” demiş.

Sayın Selvi, siz Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir sendikanın Genel Sekreteri olduğunuzdan emin misiniz? Açıklamalarınızı dinlerken gerçekten eğitimimiz ve eğitimcilerimiz adına bir kez daha kaygılandım.

Bilmenizi isterim ki: 

1- Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmî internet sitesi “Ortaöğretim Testleri” bölümüne girdiğinizde her ay için TYT, AYT, YDT sorularının yayımlandığını göreceksiniz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumlarımızdaki her öğrencimiz ve her ders için farklı farklı olmak üzere TYT ve AYT örnek kitapları gönderdi.

2- Milli Eğitim Bakanlığının aynı sitesini incelediğinizde, ortaöğretim öğrencilerimiz için kazanım kavrama testleri, tekrar testleri, YKS çalışma sorularına da ulaşım sağlayabilirsiniz.

3- LGS’ye hazırlanan öğrencilerimiz için yine aynı sitede yer alan Örnek sorular bölümünde “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav'a Yönelik” her ay için yayımlanan örnek sorulara ve geniş kapsamlı Temel Eğitim testlerine ulaşacaksınız.

4-Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı temel eğitim kurumlarımızda eğitim gören her öğrencimiz için “BECERİ TEMELLİ TESTLER” gönderdi. İlkokullarımıza gönderilen kaynak kitapları da söyleyelim mi Sayın Selvi? 

Ancak öğretmenlerimizin kariyer basamakları sınavında konu inanın bu değil. Lafı dolandırıp orta sahada top çevirmek yerine direk sınava karşıyız demeniz yeterliydi. Siz, bizi hiç anlamamışsınız maalesef! Öğretmenlerimiz, sizin överek bahsettiğiniz videoların bilişim ağı ne kadar güçlü olursa olsun, teknik alt yapıda hiçbir sorun yaşanmasa bile eğitimi eğitim yapanın prompterden okunan ezbere dayalı eğitimler olmadığını iddia ediyor, uzman öğretmenlik adı altında dayatılan ezbere dayalı bu süreci kabul etmiyor. Öğretmenlerimiz, sınavdan korktuğu ya da sınavı yapamayacaklarını düşündükleri için sınav iptal olsun demiyor, öğretmenliğin sadece bilmek değil tecrübeye dayalı bildiğini aktarma mesleği olduğunu ve kariyer basamaklarının sınavla olmayacağını anlatmaya çalışıyor.

Hoş, sizin TYT, AYT, YDT ve LGS konusundaki açıklamalarınızı izleyince size de pek bir şey anlatamayacağımızı düşünüyorum. Her ay yayımlanan sınavları görmeyen, çocuklarımızın eğitiminden beş haber olan siz, bizim bu sürecimizi nasıl göreceksiniz? 

Durdu Mehmet Girgeç
Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi