Kamudanhaber- Haber Analiz

Eğitim-Bir-Sen’de Genel Merkez Seçim Süreci tam gaz devam ediyor… Şubat’ın ikinci haftasında gerçekleşecek seçimde iki dönem (8 yıldır) Ali Yalçın’ın yönetiminde Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Şükrü Kolukısa, Ali Yalçın’ın karşısına Genel Başkan Adayı olarak çıkarken bir başka Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla’da Şükrü Kolukısa’nın listesinde, Ali Yalçın’ın karşısında yer aldı. İstanbul Şube Başkanlığı döneminden Ali Yalçın’ın komşu şubesi ve yakın arkadaşı Erol Ermiş'de Ali Yalçın’a karşı Şükrü Kolukısa’nın listesinde yer alıyor. Ali Yalçın’ın listesinde ise şimdilik Ramazan Çakırcı ve Muammer Karaman yer alıyor.

Kudüs şairi Mehmet Akif İnan’ın sendikasında Ali Yalçın, göreve geldiği ilk dönemde tüm Şube Başkanlarını Kudüs’e götürerek Kudüs konusundaki hassasiyetini ortaya koymuştu.

Şimdi, eğer Ali Yalçın kaybedecek olursa -ki bu bayağı ihtimal dahilinde görülüyor- Kudüs sahipsiz kalır mı?

2019 Yerel Seçimlerinde Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe’nin: "Esenyurt’u kaybedersek Kudüs’ü kaybederiz, İslam’ı kaybederiz, Mekke’yi kaybederiz" dediği gibi: Ali Yalçın kaybederse Kudüs Şairi Mehmet Akif İnan’ın sendikasında Kudüs sahipsiz kalır mı? Ali Yalçın’ın olmadığı bir süreçte İslam davası, emek mücadelesi ortada kalır mı? Ali Murat Alatepe’yi ciddiye almayanlar Kudüs kaybedilmese de İstanbul’un kaybedildiği gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldılar. Ali Yalçın’ın kaybetmesi de hem Eğitim-Bir-Sen camiasını hem de kamu emekçilerini istenmeyen bazı gerçeklerle yüzleşmek durumunda bırakabilecektir.

Kendisi tarafından imzalanan 6. Dönem Toplu Sözleşmesi hükmü uyarınca; memur ve memur emeklileri 2023 Ocak’ta %8’de toplu sözleşme zammına ilaveten enflasyon farkı ile birlikte %16,48 zam alacakken; Sayın Cumhurbaşkanımızın lütfu ile verilen %25 zammı alkışlayıp, alkışlamadığı tartışılan Ali Yalçın kaybederse; memur maaşları yoksulluk sınırının üzerine mi çıkacak?

4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde masada kalan 0,5 puanlık buçuk zammı alabilmek için gece 12’lere kadar direnen ve gece yarısı buçuk zam daha alarak memurun son kuruşunu bile masada bırakmayan Ali Yalçın kaybederse memurun, “o son kuruşunu” masadan kim alacak?

Ali Yalçın kaybederse; emeğin karşılığını alamasa bile sendikal aidiyetin karşılığını misliyse alan ve Toplu Sözleşme İkramiyesini 900 TL civarına çıkaran daha da ötesi 2024’ten itibaren büyük sendika üyelerine küçük sendika üyelerine nazaran daha çok kazandıran bir başkası mı çıkacak?

Ali Yalçın kaybederse sendikaya atfedilen; lüks, şatafat içinde tabandan kopuk yaşama ve elit sendikal sınıf oluşturma iddiaları son mu bulacak?

Ali Yalçın’ın kaybederse kürsüden heyecanla, inanarak öyküsünü anlattığı; onun üzerinden halkının refahı için her fedakârlığı yapabileceği mesajını verdiği Lady Godiva atından düşmeyecek mi? Ali Yalçın kaybederse Lady Godiva’nın davası sahipsiz kalmayacak mı? Lady Godiva’yı ahlaksız bir şekilde, gizlice kapı aralığından izleyen Terzi Tom’un yaptığı nankörlük karşısında Tom’un gözlerine mil çekilerek kör edilmişti.

Ali Yalçın’ın kaybettiği bir sendikada da Genel Başkan’ın ve Şube Başkanlarının maaşını sorma cüretinde bulunan kimi kendini, haddini bilmez kişilere bir nevi Terzi Tom muamelesi yapılarak haklarında disiplin soruşturması açılmaz mı?

Ali Yalçın gerçeğinin yanında bir de Ramazan Çakırcı gerçeği var. Ömrünü sendikaya adayan, 3 dönem Mevzuat ve Toplu Sözleşmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yaptıktan sonra 2 dönem de Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yaparak sekreterya sekreterya dolaşıp teşkilata sadece Genel Merkez de 15 yılını veren, sendikanın gelmiş geçmiş en uzun süreli görev yapan kişisi olarak; görev süresini 6 döneme tamamlayarak rekorunu geliştirmek isteyen Ramazan Çakırcı kaybederse kim ne kazanacak? Hani, deyim yerindeyse sendikanın kara kutusu olan Ramazan Çakırcı kaybederse sendika da disiplini bu denli tesis edebilecek biri daha çıkabilecek mi? Sendikada dengeleri kim kuracak? Bölge delegelerini kim tutacak? Teşkilatın tunç eli kim olacak?

Ali Yalçın, geçtiğimiz sekiz yılı kapsayan 4 Toplu Sözleşmede memur maaşını yoksullu sınırının üzerine çıkaramasa bile; üçüncü kez Genel Başkan seçildiğinde tecrübesiyle önümüzdeki 4 yılda memurların yoksulluk sınırının üzerinde maaş almasını sağlayabilecek kurtarıcı olamaz mı? Ali Yalçın’dan neden bir Leh Walesa çıkmasın? Leh Walesa nasıl ki sendikacılıktan Polonya Cumhurbaşkanlığına kadar uzandı ise Ali Yalçın’da Şubat’ta Genel Başkan seçildikten sonra neden Mayıs’ta da Tokat’tan milletvekili olarak sendikacılığın siyasetteki gücü olmasın? Kamu emekçilerinin TBMM’deki gür sesi olmasının önündeki engel ne? Davet gelirse niçin gitmesin?

Ya da eğer Ali Yalçın yeniden kazanırsa; bugüne kadar açıklayamadığı maaşını açıklamasının ve tüzük değişikliği ile astronomik hale gelen şube başkan maaşlarını, öğretmen maaşına eşitlemesinin önünde bir engel mi var? Yeniden kazanırsa bunları yapamaz mı?

Ali Yalçın kaybederse de: “Ali Yalçın’ın, ‘Waldo, Sen Neden Burada Değilsin?” çağrısıyla bir anlamda “Gel, Gel Ne Olursan Ol Yine Gel” demesiyle ulaşılan yüzbinlerce üyeyle alınan yetki ve güç de kaybedilir mi? Ali Yalçın’ın çağrısına uyarak sendikaya gelen Waldolar sahipsiz kalmazlar mı? Yeni gelen ekip Waldoları tasfiye süreci başlatır mı?

Ali Yalçın, geçen 4 Toplu Sözleşme sürecinde: “Rakipleri masada otururken, ayağa kalktı”. “Kalemin mürekkebi bitti. Az daha mürekkep koyun öyle imzalayayım.” Dedi. Çalışma Bakanlığı önünde boş cüzdan fırlattı. Masada buçuğu bile bırakmadı, aldı. Yani yapılması gereken her şeyi fazlasıyla yaptı. Yeniler, farklı ne yaparak Ali Yalçın’ın başaramadığını başaracaklar?

Nasıl ki gezide mesele bir ağaçtan ibaret değildi: Şimdi de mesele ne Ali Yalçın ne de sendikacı maaşları. Mesele, çok daha büyük. Mesele, emekçinin alın teri. Mesele, Kudüs. Mesele, İslam davası. Mesele, yüzbinlerce kamu emekçisinin koordinasyonu, birlikteliği, geleceği ve mutluluğu…

          Ali Yalçın kaybederse oluşabilecek tabloyu özetledik.

Peki! Ya, Ali Yalçın Yeniden Kazanırsa… Onu da varın siz hayal edin…

 

Kamudanhaber- Haber Analiz